keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Akár elektronikus úton is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Akár elektronikus úton is

2005 május 18 - szerda
A korábbi március 20-ai határidő helyett az idei évben május 20-áig kell leadniuk 2004. évi személyi jövedelemadó-bevallásukat a magánszemélyeknek, illetve azoknak az őstermelőknek, akik nem egyéni vállalkozóként, vagy áfafizetésre kötelezett magánszemélyként végzik tevékenységüket. (Amennyiben az őstermelő mezőgazdasági munkából származó éves bevétele nem haladta meg 2004-ben a 600 ezer forintot, nem kell bevallást készítenie.) Ugyancsak május 20-a a határideje a megállapított adó megfizetésének, hívja fel az érintettek figyelmét az APEH Zala Megyei Igazgatósága.

Bajorné Kovács Katalin osztályvezetőtől megtudtuk, a bevallás leadásának határidejében történt változást elsősorban a megállapítás módjainak bővülése okozza. Az idei évtől ugyanis választhatják a magánszemélyek az adóhatósági adómegállapítást. Ezt kérni február 15-éig lehetett. A lehetőséggel országosan és Zala megyében is nagyon kevesen éltek. Megyénkben mindössze 247 magánszemély tett erre vonatkozó nyilatkozatot.

– Nemcsak a határidő és a megállapítás módja, a bevallás leadásának lehetőségei is bővültek 2005-től. Továbbra is teljesíthetik kötelezettségüket az adózók a számukra kiküldött nyomtatványon, vagy letölthetik a papírokat az internetről, majd azokat kitöltve, ugyancsak papír alapon juttathatják el hozzánk. A hivatalunkhoz már beérkezett bevallások 49,5 százaléka készült így. Elmaradunk e tekintetben az országos átlagtól, ami 57 százalék – tájékoztat a bevallási osztály vezetője, majd arra hívja fel a magánszemélyek figyelmét, hogy kizárólag jó minőségű nyomtatóval nyomtassák ki az internetről letöltött papírokat. Az eddig beérkezett internetes nyomtatványoknak ugyanis mindössze 60 százalékát tudták feldolgozni. A problémát az okozza, hogy a rossz minőségű nyomtatásnak köszönhetően elmosódik az irat pontkódja. Ugyancsak gyakori hiba, hogy a kinyomtatott bevallásba utólagosan, tollal történik beírás, amit nem tud kezelni a számítógépes feldolgozás. További általános hiba az aláírás, a mellékletek, illetve az összegző sorok kitöltésének elmaradása.  

– Újdonság a leadás módjában az elektronikus út, amelyre 2005. április 1-jétől biztosít lehetőséget a jogszabály – beszél az új lehetőségről Bajorné Kovács Katalin. – Amennyiben valaki ezt a módozatot szeretné választani, első lépésként regisztráltatnia kell magát az okmányirodában. Az ott kapott felhasználói névvel és jelszóval a www.magyarorszag.hu című Ügyfélkapun keresztül juttatható el a személyi jövedelemadó-bevallás az APEH-hez. Napjainkig 35-en kértek azonosítót a zalaegerszegi okmányirodában.

Május közepéig 48 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett az APEH Zala Megyei Igazgatóságához, számolt be az osztályvezető. Ezek zöme az egyéni vállalkozókhoz, valamint a visszaigénylésért folyamodó magánszemélyekhez kapcsolódik. Mintegy 24 ezer magánszemély bevallása tartalmazott visszaigénylést, melyet 1,3 milliárd forint összegben már teljesített az adóhatóság.

Május 20-áig további 25 ezer személyi jövedelemadó-bevallást vár az APEH a zalai magánszemélyektől. Az adóhivatal munkatársai azt kérik az érintettektől, ne várjanak a végső határidőig, adják le korábban bevallásukat. A határidőig nem teljesítőket 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatják.

Tartalom megosztása: