keresés a weboldalon

„Aki magyar nem tud máshol boldog lenni!”

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Aki magyar nem tud máshol boldog lenni!”

2016 július 06 - szerda
A 907-es Pozsonyi csata 1109. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen.

Emlékező hagyományőrzők, és rengeteg érdeklődő gyűltek össze a zalaegerszegi Baross ligetben lévő emlékműnél, hogy a történelemkönyvek által elfeledett diadalra, a 907-es Pozsonyi csatára emlékezzenek. Az ünnepségre korhű ruhákban érkeztek a Dísz térről indulva, a Kossuth utcán felvonulva a különböző egyesületek, a Zalai Történelmi Vitézi Rend Székkapitánysága, ennek I és II. világháborús ruházatában és fegyverzetével felszerelkezett tagjai, a nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola, az 1848-49–es szabadságharc Zalai 47-es honvédzászlóalj hagyományőrzői, a Göcsej Baranta Harci Kör, a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület, a szombathelyi 11. Huszárezred Hagyományőrző Egyesület tagjai.

A Himnusz és a Székely himnusz eléneklése után a Mindszenty József Gimnázium, végzős tanulóinak irodalmi és zenés műsora vezette fel az ünnepséget.

 A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének megemlékezésén Mónus József, a sokak által csak Fehér Farkasként ismert világbajnok távlövő íjász köszöntötte elsőként az emlékezőket. A kiváló íjász kiemelte, hogy Árpád harcának köszönhetően több mint ezer év után is fennmaradt a magyarság. Hangsúlyozta, hogy a múltunk tiszteletért érdemes harcolni, hogy büszkén és szabadon nézhessünk gyermekeink szemébe és elmondhassunk, hogy magyarok vagyunk.

A népszerű sportoló lelkesítő szavai után Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke az Árpád vezette Pozsonyi csata történelmi eseményeiről, jelentőségéről és következményeiről beszélt. Az elnök elmondta, hogy a Kárpát-medencében elsőként Zalaegerszegen állítottak emléket a Pozsonyi csata emlékére. Fontosnak tartja, hogy elindult egy folyamat, aminek eredményeként, akár már a közeljövőben ezt az eseményt ünnepelhetjük majd a Hősök napján Magyarországon. Beszédében kitért arra a tényre is, hogy számos európai és tengerentúli hadi akadémián is tanítják a 907 honvédő magyar sereg védekezési stratégiáit. Reményét fejezte ki, hogy talán a jövőben a történelemoktatásban is méltó helyére kerül majd ez az esemény.

A megemlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezését követően a közeli Palatinus étteremben Mónus József sokszoros cél és távlövő íjász világbajnok rekorder vetítőképes élménybeszámolót tartott a világ számos pontján megnyert versenyeiről.

-i-

Tartalom megosztása: