keresés a weboldalon

Akinek szerencsét hozott a póker

Zalaegerszeg címer
Hírek

Akinek szerencsét hozott a póker

2009 január 07 - szerda
A közelmúltban a Páterdombi Szakképző Iskola gasztronómiai diákszekciójának tagjai megcsodálhatták, hogy cifráz egy igazi cukrász. Takács Bernadett cukrász mester, az iskola egykori tanulója szép sikert könyvelhetett el az őszi szakács-cukrász olimpián, Erfurtban. Ezen eseményről tartott képes beszámolt a leendő kollégáknak. Nem szokványos témát, egy parti előtti pókerasztalt örökített meg csokoládéba álmodva, melyet miniatűr, kézi készítésű marcipán zsetonokkal és kártyalapokkal borított. A pikantéria, hogy miközben ehető kártyaállásokkal kápráztatta el a versenyen a szigorú zsűrit, ő maga nem járatos a nevezett játékban. De nem is a szerencsés lapjáráson, inkább az alapos munkán múlt, hogy bronzérmet sikerült kiérdemelnie.

Mint elmondta, már négy nemzetközi versenyen indult, illetve most másodszor az olimpián, ahol 53 ország 1600 résztvevője állt rajthoz, azaz asztalhoz. A felkészülést a magyar résztvevők számára nem könnyíti meg, hogy nincs mód tréningezni, szponzorok hiányában kellő háttérről gondoskodni. Így nehezebben bár, de elérhető a siker.

– Korábban csapatban versenyeztem, most egyéni indulóként. A munka mindkét esetben ugyanannyi, de a sikert jobban a magaménak érzem. A felkészülést pókerhoz értő barátaim segítették, valószínűleg nekik ajándékozom majd a csokoládé asztalt, mely azóta néhány kiállítást megjárt már. A leendő cukrászoknak azért tartottam élménybeszámolót, hogy tudják, ez a szakma nemcsak arról szól, hogy reggel bemegyek a munkahelyre, elkészítem a süteményeket és megyek haza, hanem vannak sokkal szebb részei, a versenyek, a bajnokságok.

Arról beszéltem a diákoknak, hogy hogyan zajlik mindez, mire kell ügyelni, mi a verseny menetrendje. A cukrász kategória elég összetett, kevesen próbálkoznak vele. A mostani olimpián, amit a szakácsokkal közösen rendeznek, sok magyar indult, de C kategóriában, azaz cukrászatban mindössze ketten.

– A mindennapjaidban hoz-e változást ez a szép eredmény?
– Maradok a szakmában, továbbra is végzem a dolgom. Jövőre a magyar bajnokságon szeretnék indulni, hogy a következő nemzetközi versenyt megcélzom-e azt még nem tudom. Vannak, akik azt mondják, ja csak bronz. Azt szoktam felelni, oda kell menni és megpróbálni. Nem osztogatják ingyen az érmeket. A versenyektől nem kifelé leszünk nagyobbak, hanem saját magunknak bizonyítás, hogy elmentem és megtettem.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: