keresés a weboldalon

Aláírták a szerződést

Zalaegerszeg címer
Hírek

Aláírták a szerződést

2006 november 14 - kedd
November 13-án, Budapesten ünnepélyes keretek között aláírásra került a mechatronikai mérnöki BSc szak zalaegerszegi indításának szerződése, melyet dr. Penninger Antal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja, dr. Gyimesi Endre Zalaegerszeg polgármestere és Jurisits János, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke írt alá.

Az előzményekről. Zalaegerszeg harmadik felsőoktatási intézménye 2002-ben indult, akkor került letelepítésre a műszaki képzés. A tárgyalások már egy évvel korábban megkezdődtek és a város vezetése a helyi felsőoktatás további bővítésénél a keresletből indult ki. Vagyis abból, hogy a régióban milyen végzettségű szakemberekre van igény, hiszen a felsőfokú intézmények indításánál figyelni kell a város, a megye és a régió gazdasági fejlesztéseinek irányaira, az ipartelepítési politikára, a gazdasági és természeti, földrajzi környezetre.

Zalaegerszeg az elmúlt másfél évtizedben gyors gazdasági és ipari fejlődésen ment keresztül, számos nagy cég és vállalat létesített üzemet a városban és vonzáskörzetében. Az új vállalkozásoknak jelentős a műszaki szakember kereslete. Az új intézmény akkreditációs eljárása gyors és sikeres volt. 2002 szeptemberében elindult az egyetem gépészmérnöki karának főiskolai szintű, nappali tagozatú, államilag finanszírozott gépészmérnöki képzése gyártástechnológia-informatika szakirányon. A képzés 2004. szeptemberében mechatronikai szakiránnyal bővült.

Időközben az országgyűlés elfogadta az új felsőoktatási törvényt, melynek keretében a magyar felsőoktatás átáll a kétciklusú képzésre. Az átállás megtörtént Zalaegerszegen is, így 2006. szeptemberében már BSc szintű, nappali tagozatú, államilag finanszírozott mechatronikai szakon folytatódott az oktatás két szakiránnyal: gyártástechnológia és mechatronikai eszközök. Mindez azonban a 2002-es együttműködési megállapodás elévülését jelentette a műszaki egyetemmel, így az új szakra, új szerződést kellett kötniük a feleknek. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: