keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Alapítvány a koraszülöttekért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Alapítvány a koraszülöttekért

2010 július 02 - péntek
Bemutatkozott a sajtó képviselői előtt a zalaegerszegi megyei kórház gyermekosztályán a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány. Az osztály orvosai és nővérei három megyében (Zala, Vas, Somogy) mentik a beteg újszülötteket és koraszülötteket és ápolják a súlyos állapotú csecsemőket és gyermekeket. Az alapítványt dr. Gárdos László, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa alapította, ő helyezte el az első összeget, félmillió forintot

A főorvos utalt arra, hogy sokféle alapítvány létezik, így például „megélhetési”, melyek a benne dolgozók érdekeit szolgálja és akadnak olyanok, melyek egyszerűen fedőszervként működnek. „Mi olyant szeretnénk, ami tevőlegesen tud segíteni a műszerezettség ellátásában” – fogalmazott. Ezért olyan embereket kért fel a kuratórium tagjainak, akik saját szakterületükön már bizonyítottak. Hozzátette: az alapítványban dolgozók semmiféle díjazásban nem részesülnek.

Elhangzott: az alapítvány legfontosabb célja, a koraszülött mentés és az intenzív ellátás színvonalának az emelése, a műszerezettség és a munkakörülmények javítása, az orvosok és nővérek továbbképzésének segítése. Az alapítvány elsőként egy szülőszobai újraélesztő készülék, majd egy az újraélesztett és oxigén hiányt szenvedett újszülöttek és gyermekek monitorizálásához segítséget nyújtó, a legmodernebb technológiát alkalmazó „Amplitúdó Integrált EEG készülék beszerzését szeretné elősegíteni.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Dóra János, a Forest Hungary Kft. vezetője, tagjai pedig: dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója, Fábián Balázs, az OTP Bank regionális ügyvezető igazgatója, Rigó Csaba, a zalaegerszegi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, Bodrogi Csaba, a Forest pénzügyi igazgatója. Ők valamennyien részt vettek az alapítvány bemutatkozásán. (A kuratóriumnak tagja még a zalaegerszegi Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is.)

Dóra János elnök arról beszélt, azért csatlakozott az alapítványhoz, mert céljait fontosnak tartja: „az emberi életben az a legszomorúbb, amikor valakin segíteni szeretnénk, de nincs megfelelő eszköz hozzá. Ne forduljon elő olyan, hogy egy kisgyermeket azért nem lehet megmenteni, mert a gyermekosztály műszerparkja ezt nem teszi lehetővé. Ezért az a feladat, hogy a műszerezettség is felzárkózzon egy magasabb nívóhoz” – fogalmazott.

A kuratórium tagjai elmondták: az alapítvány létrehozásával, célkitűzéseivel egyetértenek, ezért kötelességüknek érezték a csatlakozást a főorvos kezdeményezéséhez. Példamutató az a tevékenység, amit a kórház gyermekosztályának orvosai és ápolói végeznek a kisgyermekek megmentéséért, gyógyításáért. Valamennyien ígéretet tettek arra, hogy további cégeket és magánembereket keresnek meg azzal, hogy csatlakozzanak a koraszülötteket mentő alapítványhoz.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: