keresés a weboldalon

Áldás a térre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Áldás a térre

2006 szeptember 25 - hétfő
A felújított Mindszenty tér ünnepélyes avatására és az áthelyezett és szintén felújított Szentháromság-szobor megáldására került sor vasárnap este Zalaegerszegen. Az ünnepség szentmisével kezdődött a Mária Magdolna plébániatemplomban, a szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott dr. Veres András megyés püspök.

Mintegy ezren vettek részt a Mindszenty tér avatásán, ahol dr. Gyimesi Endre polgármester visszaemlékezett Zalaegerszeg legrégibb terére, amelyet már birtokba vettek a sétálni vágyó egerszegiek.

– Ez az a hely, melynek köveit már közel ezer esztendeje koptatták elődeink. Itt építették a település első kápolnáját 1247-ben, itt tértek be az emberek keresztelőre, gyászszertartásra, és hosszú ideig még temetkeztek is itt. Ezen a téren keresztül igyekezett Zrínyi Miklós az egerszegi várba, itt tette le Padányi Bíró Márton püspök, a nagy egyházszervező a kéttornyú plébániatemplom alapkövét ötszáz esztendővel később 1747-ben, és építette meg a Mária Magdolna-templomot, amely közel 250 esztendeje Zalaegerszeg jelképe is – fogalmazott a polgármester és megjegyezte:
– Innen vonult Csányi László Budapestre felszólalni Kossuth bebörtönzése ellen, ezen a téren ballagott Deák Ferenc a munkahelyére, és itt élt 27 éven keresztül Mindszenty József bíboros.

Dr. Gyimesi Endre szólt a hagyomány tiszteletéről, ápolásáról, az értékek védelméről, majd megemlékezett arról a folyamatról, melynek eredményeképpen elkészült a beruházás.

– Meg kellett szüntetnünk a körforgalmat a Mária Magdolna templom körül. Félő volt, hogy az évszázados falak nem tudnak ellenállni a zaj- és rezgésártalmaknak. A Mindszenty tér kialakításának terve mellett elkészítettük az egész belváros új rendezési és beépítési tervét is. A beruházás első ütemeként kerül átadásra most régi, archaikus állapotában a Mindszenty tér, és a hányatott sorsú Szentháromság szobor is méltóbb környezetbe került.
Hat új öntöttvas kandelábert állítottak fel, és 1587 négyzetméteren alakítottak ki díszburkolatot. Megvalósult a tér díszkivilágítása is.

A polgármester ünnepi beszédét követően Veres András megáldotta Szentháromság-szobrot és a Mindszenty teret. Az ünnepség Srtróber László apátplébános zárszavával ért véget, aki köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette a beruházás megvalósulását. (Zala-Lap Kft., V. Zs., P. K. E.)

Tartalom megosztása: