keresés a weboldalon

Alfonz Mucha: A Hold és a csillagok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Alfonz Mucha: A Hold és a csillagok

2013 május 24 - péntek
Iskolánk több szép kiállítótérrel büszkélkedhet, s egy részük állandó galériaként is funkcionál. Neves művészektől kapott műtárgyak díszítik aulánkat, amelyek többsége iskolánk volt, vagy jelenlegi művésztanárainak adománya. A lépcsőházakat, folyosókat diáktársaink válogatott munkái díszítik.

Régi igényt elégít ki az az alkotás, amely egy nagyobb terünk állandó dísze lett, egyben egy sorozat elindító szegmense. Nevezetesen volt diáktársaink közös csoportmunkával megfestett faliképe Alfonz Mucha, a szecesszió egyik legismertebb plakátművésze „Ékkövek” című munkájának felnagyított mása. Ezt a későbbiekben Mucha, „Művészetek”, majd most az általunk megfestett ” A hold és a csillagok” című képének adaptálása követett. Mindhárom alkotás Tánczos György művésztanár vezetésével, szakmai irányításával valósult meg.

A jelenlegi képnek préselt, a falra felerősített bútorlap adta az alapanyagát. Ezt megfelelő alapozással, diszperziós festékekkel készítettük elő. Magát a munkát a 10.A festőműhelyének válogatott csapata készítette: Hári Zsófia, Juhász Vanessza, Zsiga Laura, és Paizs Virág.

A kép festését kis előtanulmányok előzték meg, amelyek során tanári segítség mellett gyakorolhattuk a különböző karakterek sajátosságait, és a kép négy részből álló kompozícióját.

Ezután projektoros felvetítés segített a mű legfontosabb szegmenseinek ceruzával és rajzszénnel történő felvázolásához. A részletek és a karakterek pontos felrajzolása során ügyeltünk arra, hogy az előrajzolás ne váljon a festészeti szabadság megkötőjévé, így csak a legfontosabb részek kerültek előrögzítésre.

A festés legkivitelezhetőbb anyagának az akril festék szolgált. Viszonylag gyors száradása és fedőfesték jellege miatt mindannyiunk megkedvelte. Többen e nagyméretű munka során tanultuk meg a drapériafestést és a színkeverést.

Reméljük, hogy alkotásunk nemcsak nekünk, hanem minden embernek örömet okoz, aki rátekint.

Paizs Virág 10.a
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Tartalom megosztása: