keresés a weboldalon

Alkotva gyógyulni

Zalaegerszeg címer
Hírek

Alkotva gyógyulni

2009 május 26 - kedd
A Keresztury ÁMK Belépő Galériájában nyílt meg a néhány hónapja alakult Mentális Művészeti Műhely legtehetségesebb tagjainak munkáit bemutató kiállítás.

Vezetőjük, Mező György elmondta, a műhelymunka adta közösségi létezés, ezáltal a kapcsolatok újra átélése, az önértékelés növelése segíti a tagok gyógyulását. A műhely működését a Viruló Kert Baráti Közhasznú Egyesület támogatásának köszönhetik, amely szervezet néhány hónapja befogadta tagságába a kisebb-nagyobb pszichés problémákkal küzdő alkotókat.

A kiállításon közel 30 kerámia és festmény látható, a legtöbb művet Bakó Kata és Virágh Ágota tárta a közönség elé. Az utóbbi hölgy, lévén képzett képzőművész és tanár, társainak tanítja is a különböző technikákat a szénrajztól az akvarellig. A 22 éves Bakó Kata munkáiból árad a lelki fájdalom.

– Nem boldogságot akarok okozni a képeimmel, hanem a mélyebb valóságot megmutatni. Azt szeretném, hogy az emberek ne csak a felszínen lebegjenek, hanem nézzenek az élet mélyére. Magunkba kell szállni és a mélyben lévő érzésekről tudomást venni.

Most éppen a betegségem egy rosszabb stádiumában vagyok, és azt akarom megmutatni az embereknek, hogy mennyire lent lehet valaki. Hogy döbbenjenek rá, az élet nemcsak a munkából és a családból áll, hanem saját magunkkal is foglalkozni kell – mondta a tehetséges lány.

A tárlatot hivatalosan Szemes Béla szakreferens nyitotta meg, aki kiemelte, napjainkban a legnagyobb hiány az élményekből van, a baráti szó és az emberi kapcsolatok is sokat veszítettek erejükből, ezért is fontosak az ilyen alkotó közösségek.

Mező György hozzátette, a tagok kiestek a világból és önerejükből nem tudnak visszakapaszkodni. Értékes emberek, csak ezt nehezen hiszik el magukról. A műhelymunka nyújtotta sikerélmények állandó pozitív visszajelzésként is szolgálnak számukra.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: