keresés a weboldalon

Államalapítás (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Államalapítás (Videó)

2015 augusztus 25 - kedd
A több mint ezer éves államiság joggal ad okot büszkeségre minden magyar számára – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke tegnap Zalaegerszegen. Az augusztus 20-a alkalmából Csácsbozsokon rendezett városi ünnepségen úgy fogalmazott: Szent István működőképes, szervezett állami rendszert hozott létre, saját közigazgatást épített fel és mindenkire kötelező jogszabályokat alkotott. Ezzel messze megelőzte korát. Halála után évszázadok kellettek ahhoz, hogy intelmei az európai jogfejlődés kitörölhetetlen vívmányaivá váljanak.

 

Felvonulással kezdődött az augusztus 20-ai ünnepség Zalaegerszegen. A csácsbozsoki Szent Sebestyén templomban tartott szentmise után a résztvevők közösen, a Városi Fúvószenekar és az Albatrosz együttes Mazsorett csoportja kíséretében sétáltak el a Szent István szoborhoz. Ott az Évgyűrűk dalkör és Pál Kriszti énekes teremtett meghitt hangulatot.

Ezt követően Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke osztotta meg gondolatait. Arról szólt, hogy nemzeti ünnepeink és különösen augusztus 20. örök érvényű értékeket közvetít egy válságtól küszködő korban.

A beszéd után Veres András megyéspüspök és Márfi Gyula érsek mondott áldást.

A felszentelt ünnepi kenyeret Zalaegerszeg és a megye politikusai szegték meg és osztották szét a csaknem 300 fős ünneplő közönség között. A rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.

 

M.Zs. / I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: