keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Álláskeresés másképpen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Álláskeresés másképpen

2005 november 15 - kedd
A zalaegerszegi munkaügyi kirendeltség megszépült, korszerű ügyféltérrel és számítógépes terminálokkal várja az álláskeresőket. A 35 millió forintos beruházás az új szemléletű ügyfélszolgáltatás érdekében valósult meg. A megújult kirendeltséget Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter avatta fel november 3-án zalai látogatása során.

Az ünnepségen Kiss Ambrus, a megyei munkaügyi központ igazgatója beszédében elmondta, európai uniós támogatás segítségével, a kanizsai után a zalaegerszegi kirendeltségen is olyan öninformációs rendszert alakítottak ki, ahol az ügyfél az internetes hozzáférés által önállóan tájékozódhat az álláslehetőségekről, a képzésekről, és akár különösebb segítség nélkül munkát találhat. Az igazgató hozzátette: a két fejlesztésnek köszönhetően a megye lakosságának kétharmada jut ilyen típusú szolgáltatáshoz.

Csak az számíthat tartós beilleszkedésre a munkaerőpiacon, aki maga is mindent elkövet helyzete megváltoztatásáért. Ennek az elvnek a jegyében született meg az új álláskeresési támogatási rendszer, és ezt az elvet szolgálja az Állami Foglalkoztatási Szolgálat infrastruktúrájának és szolgáltatási modelljének napjainkban zajló modernizációja, hangsúlyozta Csizmár Gábor miniszter avatóbeszédében, majd kitért arra, hogy a szolgálat 173 kirendeltségének további fejlesztése mellett még ebben az évben 340 foglalkoztatási információs pontot alakítanak ki a kistelepüléseken, hogy az ott élők saját lakókörnyezetükben tudjanak tájékozódni az álláslehetőségekről és a munkaügyi szolgáltatásokról. A foglalkoztatáspolitikai szemléletváltozásról szólva elmondta, a hivatal ma már nem hatóságként akar működni, hanem valódi és aktív álláskeresésre szeretné ösztönözni az embereket. Ennek érdekében november elsejétől álláskeresési járadék, valamint álláskeresési segély rendszerét vezette be.

– Az eddigiekhez képest változás az is, hogy a járadék folyósítása két szakaszra tagolódik. Az első három hónapban az érintett átlagkeresetének 60 százalékát, de legfeljebb a minimálbér 120 százalékát viheti haza. A folyósítás második szakaszában, amely hat hónap, egységesen a minimálbér 60 százaléka jár minden álláskeresőnek. Ha nincs elegendő munkaviszonya a munkát keresőnek, akkor csak álláskeresési segélyt kaphat, ami a minimálbér 40 százaléka – tájékoztatott Csizmár Gábor. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: