keresés a weboldalon

Álmaink menedéke

Zalaegerszeg címer
Hírek

Álmaink menedéke

2013 április 26 - péntek
Életünk során sokszor van, hogy besokallunk, elfáradunk. Ebben a rohanó világban az emberek korán kelnek, sietnek dolgozni, majd késő délután bevásárolni és egyéb ügyeket intézni. Van úgy, hogy csak este érünk haza fáradtan, ingerülten. Ilyenkor mindenki arra vágyik, hogy minél előbb le tudjon feküdni aludni, és kitudja magát pihenni. Ez játszódik le minden egyes hétköznap.

Úgy gondolom, hogy az embereknek szükségük van kiszabadulni a szürke hétköznapokból, és szerintem erre a legjobb lehetőség a színház. Egy-egy színdarab segítségével egy más világban találhatjuk magunkat. Ekkor elfelejtjük a problémáinkat, és nem azon gondolkozunk, hogy mi is a következő programunk.

„Színház, az álmok színhelye.” – Ahogy Bertold Brecht is megfogalmazta, hogy a színház nem csupán egy épület, ott álmok válnak valóra. Egy színdarabot nézve beleképzelhetjük magunkat egyes szereplők bőrébe, és képesek lehetünk olyan dolgokra, melyre lehetséges, hogy az életbe soha nem lesz alkalmunk. Karakterünk követése közben olykor úgy beleéljük magunkat a cselekménybe, hogy az már szinte valóságnak tűnik. Persze lehetséges, hogy az előadás, melyet megnézünk, nem boldogan végződik, de ahogy az álomból, egy csípéstől felébredhetünk.

Úgy gondolom, hogy a színháznak nagy hatalma van, hiszen képes létrehozni vagy akár megvalósítani egy álmot. Erre egy nagyon jó példa, Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tünde, melyben a tündérek és az emberek világát egy fa köti össze. Az aranyalmát termő fa szimbólumát ráruházva a színházra megérthetjük, hogy miért is mondjuk az álmok igazi színhelyének.

Zárásként el szeretném mondani, hogy észre kell vennünk ezeket a különleges fákat, hogy képesek legyünk kiszabadulni a szürke mindennapokból.

Németh Máté (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: