keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Általános iskolából idősek otthona

Zalaegerszeg címer
Hírek

Általános iskolából idősek otthona

2005 december 22 - csütörtök
Évről-évre idősödik városunk lakossága. A demográfiai adatok szerint folyamatosan emelkedik a 60 év feletti népesség száma. 2004. december 31-ei kimutatások szerint a valamivel kevesebb, mint 61 és félezer zalaegerszegiből közel 12 ezer nyugdíjas korú, azaz a teljes népesség 19,3 százaléka. Különösen szomorú tény, hogy az időskorúakon belül is nő a 70 év feletti egyedülálló, gon-dozásra szoruló idősek száma.

Az öregek ápolását jelenleg két intézményben, mindössze 430 férőhelyen végzik Zalaegerszegen. Az igényekből jól látszik, hogy nem elegendő a rendelkezésre álló férőhelyszám. A megyei önkormányzat által fenntartott Idősek Otthonában közel 80 zalaegerszegi lakos neve szerepel a várólistán.

A számok ismeretében úgy határozott városunk önkormányzata, hogy nem ül ölbe tett kézzel, saját fenntartású idősek otthonát nyit. Erre kötelezi egyébként a szociális törvény is, amely előírja az önkormányzatok számára, hogy 2007. január 1-jétől kötelesek biztosítani az ápolást, gondozást nyújtó intézmények közül az idősek otthona ellátási formát.

A város vezetése a volt József Attila Általános Iskolát találta megfelelőnek erre a célra, akárcsak a Merkantil Ingatlan Lízing Rt., amely megvásárolta az épületet, és megkezdte annak idősek otthonává történő átalakítását. A munkálatok jó ütemben haladnak. Erről győződhettek meg az újságírók, akiket a ház bejárására invitált a kivitelező Uniprofil Kft. 

Szilágyi István, a társaság ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint, jelen pillanatban 50 százalékos készültségnél tartanak. A külső munkálatokat 99 százalékban befejezték, kicserélték a régi nyílászárókat, kijavították a vakolatot, korszerű hőszigeteléssel látták el a falakat, és új színt kapott a ház. Immár fűtik az épületet, és mivel jól sikerült a hőszigetelés, a négyből elegendő egy kazán üzemeltetése.

Jelenleg a belső munkálatokat végzik a szakemberek. Az időseket befogadó két-három ágyas szobák közül kettőt elkészítettek a sajtótájékoztatóra, mintegy példaként arra, milyen körülmények várják majd a Gasparich úti idősek otthonát választókat.

Az ízlésesen berendezett, főzőfülkével, mikrohullámú sütővel, és akadálymentes fürdőszobával felszerelt szobákat látva dr. Gyimesi Endre megjegyezte: a XXI. század színvonalának megfelelő, nyugodt, békés öregkort biztosít majd az otthon lakóinak. A 96 férőhelyre részben szociális, részben önköltségi alapon juthatnak majd be a város öregjei. Várhatóan jövő év augusztusában, a tervek szerint akkortól üzemel az otthon közel 50 főnek biztosítva munkát.

A szobák mellett egy 200 adagos főzőkonyha, tornaterem, mozgásterápiás helyiségek, mosoda, kegyeleti helyek, és könyvtár is helyet kap a házban. Ez utóbbi falát Szabolcs Péter két alkotása díszíti majd, a Születés és az Elmúlás.  
Dr. Gyimesi Endre polgármester kérdésünkre elmondta, az idősek otthonát az önkormányzat működteti majd, mégpedig oly módon, hogy megkezdi visszalízingelni az épületet a befektető, Merkantil Ingatlan Lízing Rt-től.

– Néhány héttel ezelőtt megkötöttük a szerződést a visszabérlésre vonatkozóan. A munkálatok befejeztével átveszi az önkormányzat az épületet. Tulajdonunkba teljes egészében tíz év alatt kerül az idősek otthona – tájékoztatott a polgármester. (Zala-Lap Kft., F. M.; P. K. E.)

Tartalom megosztása: