keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Altatógépet kapott a szülészet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Altatógépet kapott a szülészet

2006 február 06 - hétfő
Az elmúlt évben 1265 szülést vezettek le a megyei kórház orvosai. 322 eset császármetszéssel végződött, amely az össz-szülések 24,8 százalékát teszi ki. A császármetszések a korábbinál biztonságosabb monitorizálását és anesztéziáját teszi lehetővé az az új, modern készülék, amely az Ispita Alapítvány jóvoltából került a szülészeti műtőbe. A közel 12 millió forint értékű altatógépet ünnepélyes keretek között adta át az osztálynak dr. Szilvás Rudolf, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az ünnepségen egybegyűlteket elsőként dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója üdvözölte. Mint elmondta, az örömteli eseményre régóta várt a szülészeti-nőgyógyászati osztály. Köszönetet mondott a főigazgató az Ispita Alapítványnak az újabb segítségért, majd kitért arra, hogy a kiemelkedően közhasznú szervezet révén évente közel 100 millió forint értékben gazdagodik korszerű műszerekkel, berendezésekkel a kórház.

Az alapítvány rendszeres támogatása mellett pályázati lehetőségeket is kihasznál az intézmény annak érdekében, hogy modernizálja eszközparkját, hangzott el az ünnepségen. Dr. Csidei Irén elárulta, az elmúlt három évben elnyert céltámogatásoknak köszönhetően mára a kórház intenzív és aneszteziológiai berendezéseinek 80 százalékát sikerült korszerű, új gépekre cserélni.
Dr. Szilvás Rudolf, az Ispita Alapítvány kuratóriumának elnöke arról számolt be, hogy 2005-ben a kórház 11 osztálya részére adományoztak különféle műszereket, berendezéseket 35-40 millió forint értékben. Ezek mellett tavaly is nagy figyelmet fordítottak az orvosok és nővérek továbbképzésére.

A szülészet-nőgyógyászat a közelmúltban négydimenziós ultrahangkészülékkel, valamint magzati CT-vel gazdagodott a kiemelkedően közhasznú szervezet révén, emlékeztetett dr. Hetényi Ferenc osztályvezető főorvos, majd azt hangsúlyozta, hogy igyekeznek „megszolgálni” az adományokat. Örömmel számolt be arról, hogy emelkedett tavaly az intézményben a születések száma, és ami még ennél is fontosabb: a szülés körüli halálozási mutató 6.51 ezreléken állt meg a Zala Megyei Kórházban. Mindez országos viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít, tette hozzá a főorvos.

Mint megtudtuk, jó arányt képvisel a kórház a császármetszések számát illetően is, bár akárcsak országos szinten, Zalaegerszegen is folyamatosan emelkedik a műtéti beavatkozások aránya. Mindez elsősorban a szaporodó ikerszülések következménye.

Az Ispita Alapítványtól kapott modern altatógép folyamatosan méri az anya vérnyomását, pulzusát, a vér oxigéntelítettségét, valamint a ki- és belélegzett altatógázokat és a szén-dioxid szintjét. A berendezés korszerűségét mutatja az is, hogy lehetőséget biztosít egy úgynevezett alacsony áramoltatású módszer alkalmazására, melynek során kevesebb altatógáz felhasználásával biztosítják a műtéti érzéstelenítést. Mindez biztonságot jelent a magzatnak, az anyának, és nem utolsósorban a műtő személyzetének, hiszen kisebb mértékű altatógáz-hatásnak vannak kitéve. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: