keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Annák és Marcellek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Annák és Marcellek

2007 január 08 - hétfő
Az elmúlt évben további 145 fővel csökkent Zalaegerszeg lakossága. Mindez annak az eredménye, hogy zalaegerszegi szülők gyermekeként mindössze 507 csecsemő jött a világra 2006-ban, ezzel szemben 652-en távoztak az élők sorából. Minderről Pais Etelka, a polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportjának vezetője számolt be lapunknak.

Összesen egyébként 1402 gyermek született városunkban az elmúlt esztendőben, 74-gyel több, mint egy évvel korábban. Mindez azonban nem a zalaegerszegi, sokkal inkább a vidéki szülőknek köszönhető. A legtöbb csecsemő továbbra is a nyári hónapokban látja meg a napvilágot, míg a legkevesebben áprilisban születtek tavaly.
A fiúk és a lányok aránya szinte megegyezik, néhánnyal több csupán a fiú. Nemigen mutatkozik változás a kedvenc nevekben sem. Továbbra is favorit az Anna, a Luca, a Boglárka és a Csenge, a fiúk körében pedig a Marcell, a Bálint, a Máté és a Dávid.

Szomorú viszont, hogy évek óta nem csökken az apára vonatkozó adatok nélkül anyakönyvezett babák száma. Az 1402 gyermekből 501 nő fel apa nélkül, azaz körülbelül minden harmadik.

Ezt erősíti az a tény is, hogy folyamatosan csökken városunkban a házasságkötési kedv. 2006-ban 290 pár mondta ki az anyakönyvvezető előtt a boldogító igent. Mindez 9-cel kevesebb, mint egy évvel korábban, 2003-hoz viszonyítva azonban közel 50 a csökkenés. Ha mégis házasodnak a fiatalok, a nyári hónapokat részesítik előnyben. 2006-ban a legkevesebbszer – mindössze 5-ször – novemberben eskettek anyakönyvvezetőink. A legtöbb feleség továbbra is felveszi férje családi nevét a házasságra utaló toldással, és ehhez kapcsolja a maga teljes nevét, de emelkedik a lánykori nevüket megtartók száma is. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: