keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Anyák napjára

Zalaegerszeg címer
Hírek

Anyák napjára

2016 május 10 - kedd
Valójában miért is beszélünk kiemelt jelentőséggel az anyák napjáról? Mitől nevezetes ez a nap? Miért köszöntjük minden évben e jeles napon a szülőanyákat? Miért adunk édesanyánknak május első vasárnapján egy csokor virágot, netán mellé egy doboz bonbont?

Ez a néhány kérdés szinte az összes kisgyermek gondolatában megtalálható, jóllehet a még csak pár éves kisgyermekek nem tudják ezekre a kérdésekre a válaszokat, de idővel megkapják a feleleteket az édesapjuktól vagy a nagyobb testvérüktől.

Az anyák napja csupán a XX. századtól kezdve hivatalos ünnep az egész világon. De az ünnep történetének gyökere visszanyúlik az ókori Görögországba, ahol az akkori emberek Rhéának, az istenek anyjának tartottak tavaszi ünnepségeket, és ezen a napon ünnepelték meg az édesanyák ünnepét is. Az anyák napja valóságos ünnep minden korban minden ember számára, hiszen még a legmogorvább ember is felköszönti édesanyját, ugyanis ez a szó, hogy édesanya, szülőanya, anyuci… bele van vésve az emberi szívekbe.

Az anyák szívében minden érzés megtalálható: az öröm, a bánat, a keserűség, a büszkeség. Az édesanyáknak jól esik az, hogy a gyermekeiket felnevelik, és büszkeség tölti el őket, hogy látják, mivé cseperedik fel féltett kincsük, a gyermekük. Bennük mindig meg lehet bízni, hiszen egy jó szülő látja, hogy a gyermekét valamit bántja, és ha kell, akkor vele együtt sír, akár bánatában, akár örömében.

Az édesanyák nem várják el mindennél jobban szeretett gyermekeiktől, hogy ajándékot adjanak nekik, ők a szívük mélyén csak azt az egyet szeretnék, hogy a gyermekeik szeretete soha el ne múljon. Ez mindennél fontosabb számukra, hiszen egy szál virág, egy torta vagy egy bonbon nem ugyanazt az érzést keltik számukra, mintha a gyermekiek öröme, boldogsága, szeretete veszi őket körül.

Magyarországon az anyák napjának szép ünnepét a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt hozta létre a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Hazánkban az első megemlékezés 1925-ben történt meg, és azóta minden év május első vasárnapján felköszöntjük édesanyáinkat. Tegyünk így mi is, s fejezzük ki méltóan hálás szívvel szeretetünket drága Édesanyánknak.

Rózsás Veronika (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: