keresés a weboldalon

Aquaparki gulyásparti

Zalaegerszeg címer
Hírek

Aquaparki gulyásparti

2008 július 29 - kedd
Kétezer literes bográcsban fortyogott az étel szombaton az AquaCityben. A vízi vidámparkot üzemeltető társaság az Alföldről származik, és úgy határoztak, megismertetik a zalaiakkal is az igazi alföldi gulyáslevest. Az elkészítéssel az Amatőr Királyi Szakács-klub tagjait bízták meg, akik nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy minden fürdőzőt megvendégelnek az ízletes étellel.

A 3000 adag gulyás elkészítéséhez először is egy hatalmas bográcsra, a tűzgyújtáshoz pedig fél köbméter fára volt szükség. Aztán jöhettek a bográcsba valók. – 320 kilogramm sertéshús lett felkockázva, hatvan kilogramm hagymát használtunk fel, másfél mázsa zöldséget, rengeteg fűszert. Az egész alapja pedig 20 kilogramm zsír volt – tudtuk meg Busa Imrétől, az Amatőr Királyi Szakácsklub tiszteletbeli elnökétől, Kiskunfélegyháza alpolgármesterétől.

S hogy miben különbözik az alföldi gulyás a Zalában ismerttől? Bujtor Tibor, az Amatőr Királyi Szakácsklub elnöke avatott be a részletekbe. – Mint az már a hozzávalókból is kiderült, az alföldi gulyásba rengeteg zöldséget, köztük burgonyát, kelkáposztát, zellert, paprikát, paradicsomot teszünk. Zeller zölddel és petrezselyem zölddel ízesítjük a levest, de természetesen nem maradhatnak el az egyéb fűszerek sem, mint a pirospaprika, a bors, a majoránna, a gulyáskrém, és a piros arany – árulta el a mesterszakács.

A végén ezúttal tarhonya került a levesbe, ám mint megtudtuk, csipetkével az igazi az alföldi gulyás. A 3000 adaghoz dukáló csipetke kikeverésére és kiszaggatására azonban a gyakorlott szakácsok sem vállalkoztak. Ennek ellenére kígyóztak a sorok a kondér előtt. Csipetke nélkül is láthatóan mindenkinek ízlett az étel. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: