keresés a weboldalon

Ars Poetica – Ecsettel

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ars Poetica – Ecsettel

2013 december 18 - szerda
A festészet, a művészet számomra soha nem egyszerű időtöltést, hanem az igazi felfedezést, a világ újjáalkotását jelentette és jelenti – színeken és formákon keresztül. Tudom, így „nagy gyermekként”, sőt kamaszként egészen másképp látom a világot, mint a felnőtt, úgynevezett hivatásos művészek, de ez így van rendjén. A művészetet felfoghatjuk egyfajta játékként is, és ebben a játékban korosztályom talán lehet annyira jó, akár a felnőttek. Mi ebben az önfeledt játékban találjuk meg igazán, s fedezzük fel magunkat – s ez miért ne lehetne művészi játék? A hazai és a nemzetközi képzőművészeti életben hány és hány alkotó próbált és próbál meg visszanyúlni gyermeki énjéhez ábrázolás- és kifejezésmódjában, világlátásában. Egészen más felnőttként a gyermeket „imitálni”, s megint más gyermekként művészi alkotásokat létrehozni.
A technika, az ábrázolásmód elsajátítása persze mindenkinek megtanulandó – s ez a folyamat az életem, életünk végéig tart.

A művészet számomra önkifejezést, alkotói örömöt  jelent – s bizonyítást is. Annak a bizonyítását, hogy eddigi 21 önálló tárlatommal, csoportos képzőművészeti kiállításokon való ismételt részvételeimmel, művészeti ösztöndíjaimmal, számos hazai és külföldi alkotópályázaton elért győzelmeimmel, elismeréseimmel már – talán jogosan – határozhatom meg pályakezdő művészként magamat. A művészet, a művészként való önmeghatározás – meggyőződésem, s példák is igazolják – nem volt, s most sem kisajátítható egyetlen kor-, cél- és érdekcsoport számára sem.

Örömmel tölt el, hogy számos elemző, támogató írt már eddig is munkáimról. Segítően bíráló cikkek, esszék, művészeti írások jelentek meg szakfolyóiratok, újságok hasábjain. Rengeteg szakmai segítséget kaptam mentoraimtól, művésztanároktól. Személyes beszélgetésekkel is támogat Karner László művészpedagógus, festőművész, Péntek Imre költő, művészeti író, Szemes Péter esztéta, Németh Miklós grafikusművész. Művészeti – kulturális életünk általam eddig megismert kiválóságai is bátorítanak, néhány név a teljesség igénye nélkül álljon itt: Gryllus Vilmos, Lackfi János, Bakonyi Kovács István, Németh Alajos-Lojzi a Bikini együttes frontembere, Márta István, a Művészetek Völgyének szervezője.

Budaházi Tibor, egykori művésztanárom szavait nagyon találónak érzem-egyik balatonfüredi megnyitómon mondta: nekem a festészet  „ a színekben való lubickolást”, szabadságot, az alkotás örömét, és a szabad önmegvalósítást jelenti.

Az országos és a nemzetközi képzőművészeti alkotópályázatokon elért sikereim mellett különösen fontosnak tartottam és tartom a művészeti ösztöndíjakat. Ezek egyfajta megmérettetései eddigi pályafutásomnak. Egyúttal komoly anyagi segítséget jelentenek a művészeti eszközök  és kellékek beszerzése során. Egyik legkiemelkedőbb eredményemnek tartom, hogy 2010,2011,2012 után a 2013-as év novemberétől ismét, újabb esztendőre a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Programjának győztese és kiemelt támogatottja lettem képzőművészet kategóriában – egyedüli zalaiként. Ez az egyetlen nyílt, országos tehetségtámogató ösztöndíj a 12-18 év közötti korosztály számára. Korosztályomban idén csak hárman kaptuk meg ezt az ösztöndíjat, hiszen rendkívül szigorú feltételeknek kell dokumentálhatóan megfelelnünk. Szükséges önálló kiállítások különböző helyeken való megrendezése, országos és nemzetközi képzőművészeti alkotópályázatokon kiemelkedő teljesítményt kell nyújtanunk, s tevékenységünkről médiamegjelenésekkel is rendelkeznünk kell. Az ösztöndíj rangját jelzi, hogy a kuratórium elnöke Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A tagok között is kiválóságokkal találkozhatunk, így Gereben Ágnes történész, Sebestyén Júlia műkorcsolyázó, Süveges Gergő műsorvezető nevét említem.
Külön öröm számomra, hogy iskolámban társaim, tanáraim, az intézmény  vezetői egyaránt kedvesen, szeretettel fogadtak be és fogadtak el. Remélem, további sikereimmel iskolámnak is elismerést szerezhetek.

Vollein  Ferenc  8.c
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola 

Tartalom megosztása: