keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Átadták a Pais-díjat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták a Pais-díjat

2005 március 21 - hétfő
Ünnepélyes keretek között a Megyeházán átadták a 2005. évi Pais Dezső-díjat, melyet ebben az esztendőben dr. Pesti János, nyugalmazott főiskolai tanárnak ítéltek oda.
A Pais-díjat a Magyar Tudományos Akadémia Irodalmi Osztálya és a Zala Megyei Tanács alapított 1986-ban, a nagy zalai nyelvész születésének 100. évfordulója alkalmából.

A mostani díjátadáson ű melyen részt vett dr. Ördög Ferenc, Zala Megye Díszpolgára, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja is ű Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: tizenkilencedik alkalommal adják át ezt a kitüntetést, melyet ismét egy kiváló szakember vehet át. Ezt követően a díjazott életének és munkásságának rövid történetét ismertette a megyei közgyűlés elnöke.

Dr. Pesti János 1964-től nyugdíjazásáig a Pécsi Tanárképző Főiskolán, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán oktatott. 1967 és 1974 között a 20. I. díjas országos diákköri dolgozatnak (OTDK) volt a szakmai irányítója. Tanítványai között ma már országos hírű tudósokat találunk, így oktatta például Bokor Józsefet, Gadányi Károlyt, Guttmann Miklós és Vörös Ottót is. Oktató munkája mellett nagyra értékelendő az a 12 önálló könyve, s csaknem 100 cikke, valamint tanulmánya, amelyek főleg a nyelvtudomány és a nyelvjáráskutatás területén vitték előre a kapcsolódó tanulmányokat. Tudományos tevékenységét Csűry Bálint emlékéremmel ismerték el.
A nyugalmazott főiskolai tanár nyugdíjazása óta is aktívan dolgozik, egyebek mellett megírta szülőfaluja, Alsómocsolád helytörténeti és nyelvjárástani adattárát, legújabb művében pedig a pécsi helynevek eredetéről ad áttekintő tájékoztatást.

A Pais-díj átvétele után, melyre felesége is elkísérte a kitüntetettet dr. Pesti János elmondta: sok szállal kötődik Zala megyéhez és nagyon sok köszönettel tartozik zalai kollégáinak, hiszen a tudományos tevékenységéhez rengeteg segítséget kapott tőlük. Hozzátette: hatalmas meglepetés volt számára, amikor megtudta, hogy idén ő veheti át a díjat és éppen ezért rendkívül büszke is erre. Végezetül a baranyai mondákat tartalmazó, Az ördögszántotta hegy című könyvét nyújtotta át Kiss Bódog Zoltánnak a nyugalmazott tanár, aki elárulta: valamikor szeretne még Zala megye neveiről egy nagyobb terjedelmű cikket írni.

Tartalom megosztása: