keresés a weboldalon

Átadták a szennyvíztisztító telepet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták a szennyvíztisztító telepet

2010 október 23 - szombat
Ünnepélyesen átadták a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepet Az Európai Unió társfinanszírozásával befejeződött a hat évvel ezelőtt indult, mintegy 13 milliárd forintos szennyvízelvezetési és kezelési beruházás szennyvíztelepi rekonstrukciójának I. és II. üteme. Az első ütemben a projekt kezdetekor nem üzemelő biológiai medencét új levegőztető egységekkel szerelték fel és így párhuzamossá tették a tisztítás folyamatát. Sor került egy szippantott szennyvíz-fogadóállomás kiépítésére is. A második ütemben a további beruházások csökkentették az üzemelési költségeket.

A regionális szennyvízprogramról a beruházó önkormányzati társulás elnöke Rigó Csaba elmondta: szinte példa nélküli környezetvédelmi projekt valósult meg a szennyvíztelepi rekonstrukcióval. Két ütemben, mintegy három milliárd, forintot sikerült a szennyvíztelepre fordítani úgy, hogy az Európai Unió által meghatározott kibocsátási paramétereket teljesítették, ezzel megvédve a Zala folyót és a Balatont azoktól a környezeti hatásoktól, melyek még a csatornázatlanság miatt jelen voltak. 

– Köszönet illeti a Zalavíz Zrt. vezérigazgatóját, igazgatóját és munkatársait, akiknek ötleteit megvalósítva plusz eredményeket hoztak létre a szennyvíztelepen. Itt kell megemlítenem a keletkező fölös iszap megnyugtató kezelését vagy a rothasztó tornyokban előállított zöldenergiát, a biometánt. Megnövekedett a telep üzembiztonsága azzal, hogy egy meglévő régi tisztítóág teljes felújítása valósult meg.

Fontos továbbá, hogy a beruházás keretében csatornamosó gépjárművet szereztünk be, felújítottuk a pózvai iszaptározót, így megóvva a Zala túlpartján található ivóvízkútjaink vízbázisait. Olyan új technológiákat építettünk be, ami egyedülálló Magyarországon. Kiemelném, hogy például a környezetre veszélyes klórt már néhány hónapja elfelejtettük, utószűrés után a szennyvíz fertőtlenítését UV-fénnyel oldjuk meg – fogalmazott Rigó Csaba.

Az ünnepségen Gyutai Csaba polgármester utalt arra, hogy a természet erőforrásait okosan kell hasznosítani. Zalaegerszeg mintegy 99 százaléka már csatornázott, a tisztítótelep révén pedig szinte ivóvíz minőségű víz folyik a Zalába. A javulás már érezhető. A hat év alatt megvalósult teljes beruházás hozzájárult a Balaton vízminőségének javulásához is és szolgálja, hogy Zalaegerszeg ökovárossá váljon.

Ennek a feltételei adottak – fogalmazott a polgármester.

A beruházás második ütemét Kovács Tamás, a kivitelező konzorciumot vezető Szabadics Zrt. vezérigazgatója jelentette készre. Többek között elmondta: 129 kilométer szennyvíz és 5,5 kilométer csapadékcsatornát építettek, öt ivóvíz kutat fúrtak.

Dr. Burján Richárd a szennyvíztelepet és a csatornarendszert üzemeltető Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság bebizonyította, hogy európai színvonalú beruházást valósítottak meg. Örömét fejezte ki, hogy az ünnepélyes átadás egybeesik azzal, hogy a Zalavíz ötven éve működő cég, és közel 40 milliárd forint, értékű közművagyont üzemeltet.

Történetük során az elmúlt években érték el a legnagyobb műszaki, technológiai színvonalat. Élen járnak az innovatív technológiák alkalmazásában. „Zalaegerszeg és térsége a környezetvédelem szempontjából megérkezett Európába” – hangsúlyozta dr. Burján Richárd hozzátéve: tele vannak további ötletekkel, melyeket szeretnének megvalósítani a közeljövőben. A vezérigazgató megköszönte a beruházásban, kivitelezésben részt vevők munkáját, a 42 önkormányzat hozzáállását és segítségét.

Elismerő szavakkal szólt a szennyvíztelep felújításáról Kasza Sándor, a KVVM Fejlesztési Igazgatóság stratégiai igazgatóhelyettese. Mint fogalmazott, nagy jelentőségű mintaprojekt valósult meg Zalaegerszegen, közös finanszírozásban. Az összefogás a térségben példaértékű volt, ezért köszönet illet mindenkit, akik részt vettek a projekt megvalósításában.

Az ünnepségen Stróber László apátplébános megáldotta a létesítményt, Ocsovai Grácián pedig megszentelte a szennyvíztelepet.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: