keresés a weboldalon

Átadták az első zalaegerszegi harcjárművet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták az első zalaegerszegi harcjárművet

2024 július 25 - csütörtök

Mérföldkő a mai nap a magyar gyalogsági harcjármű programban. A Rheinmetall zalaegerszegi üzemében legördült a gyártósorról az első hazai KF41-es típusú Lynx, melynek szimbolikus kulcsát Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter vette át.

Ünnepélyes keretek között hagyta el a Rheinmetall zalaegerszegi csarnokát az első itt gyártott gyalogsági harcjármű. A lánctalpas páncélos a világ legmodernebb ilyen típusú eszköze.

Az első magyar gyártású Lynxet a honvédelmi miniszter vette át. Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében kiemelte: fontos és új állomása ez a nap a hazai hadiipar újjáépítését szolgáló erőfeszítéseiknek.

A magyar hadiipar újjáépítésében jó szövetségesre talált a német Rheinmetall gyárban a magyar kormány – tette hozzá a miniszter. A zalaegerszegi közel két hektár alapterületű telephelyet 2023 augusztusában adták át.

Az átadóünnepségen Paul Walf, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója bejelentette: az első Lynx elkészülte csak a jéghegy csúcsa. Bemutatták a második helyben gyártott harcjárművet is. Mint elhangzott, összesen 209 darab KF41-est szállítanak a Magyar Honvédség számára hét változatban. Lesznek köztük gyalogsági szállító, parancsnoki, felderítő, tűzvezető, aknavető, sebesültszállító és gépjárművezető-képző járművek is. Folyamatban van továbbá egy légvédelmi célokra szánt harckocsi gyártása.

F.M./B.P.

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: