keresés a weboldalon

Átadták az idősek otthonát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átadták az idősek otthonát

2006 szeptember 22 - péntek
Ünnepélyes keretek között átadták az egykori József Attila-iskola helyén kialakított kilencvenhat férőhelyes idősek otthonát. A Gasparich úti intézmény alig másfél esztendő alatt készült el, amely az idősebb korosztály részére biztosít emberséges és kényelmes lakhelyet.

A város közgyűlése 2005-ben határozott úgy, hogy pályáztatás nélkül értékesíti a közel 10.000 négyzetméter alapterületű, egykori általános iskolának otthont adó ingatlant. A József Attila-iskola 1958-ban épült, s a létesítmény alkalmas volt arra, hogy idősek otthonává alakítsák át. A tervezők, a kivitelezők és a polgármesteri hivatal munkatársai rendkívül intenzív munkát végeztek, hiszen a munkaterület 2005 június végi átadása után, 2006. július 3-án megtörtént az intézmény műszaki átadása is.

Az idősek otthona avatóján elsőként dr. Gyimesi Endre polgármester mondott köszöntőt. Beszédét egy Goethe idézettel kezdte, amely így szól: „Az öregkort nem megélni, hanem elviselni művészet.” Hozzátette: a városnak megfelelő környezetet és előhelyet kell biztosítani azoknak az időseknek, akik évtizedeken keresztül az országért, a megyéért és Zalaegerszegért dolgoztak. Mindez azért fontos, mert a zalai megyeszékhelyen is folymatosan emelkedik a 60 év felleti lakosok aránya, s ezzel párhuzamosa növekedik a 70 év feletti, egyedülálló, gondozásra szoruló idősek száma. Folyamatosan öregedik a zalaegerszegi társadalom is, hiszen míg 1990-ben a népességen belül 22,7 százalék volt a 14 évesek aránya, addig 2004-re ez 13,1 százalékra csökkent.

Az apadó gyermeklétszám miatt a József Attila-iskolát be kellett zárni, de helyén mára egy roppant hasznos és minden igényt kielégítő idősek otthonát alakítottak ki. Zalaegerszegen jelenleg két intézményben 430 férőhelyen végzik az idősek ápolását és gondozását, de újabb 200 férőhely létrehozására van igény. A most átadott létesítménnyel újabb 96 férőhely áll az idősek rendelkezésre, folytatta dr. Gyimesi Endre, majd hozzátette: az intézményben differenciált ellátást tudnak biztosítani, így megoldott az átlagos, az emelt színvonalú, valamint a demens betegellátás is. Az otthon nem csupán a rászoruló idősek számára nyújt kényelmes lakhelyet, hanem 49 embernek biztosít új munkahelyet.

A 3500 négyzetméter alapterületű létesítményt – ahová augusztusban költöztek be az első lakók – egy több mint 500 millió forintos beruházás keretében alakították ki. Itt egy 300 adagos konyha működik, de a nyugdíjasokat sportolásra alkalmas tornaszoba, foglakoztató könyvtár és imaterem is várja. A polgármester szerint az intézmény alkalmas arra, hogy a jövőben a szociális ágazat zászlóshajójaként szolgálja Zalaegerszeget. A város pedig büszke lehet, hiszen a mai nehéz gazdasági helyzetben olyan dolgot valósított meg, amely az előttünk álló generációt szolgálja, fűzte hozzá.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Szilágyi István, a kivitelezést végző cég nevében mondott köszönetet a munkálatokban résztvevőknek, majd a finanszírozásban közreműködő OTP Bank részéről dr. Gresa István vezérigazgató-helyettes gratulált a városnak az új idősek otthonához. Az avató végén Rácz Piusz ferences plébános, Szabó Vilmos evangélikus lelkész, és Török Zoltán református lelkész áldotta meg az intézmény imatermét. (Zala-Lap Kft., P. Sz. , Z. A.)

Tartalom megosztása: