keresés a weboldalon

Átszervezik a központi ügyeletet

Zalaegerszeg címer
Hírek

Átszervezik a központi ügyeletet

2007 augusztus 22 - szerda
A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás területén jelenleg három színtéren működik sürgősségi orvosi ügyeleti feladatellátás. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény működtetésében lévő zalaegerszegi Botfy utcai rendelőben látják el a megyeszékhely, valamint Kispáli, Nagypáli, Kiskutas, Nagykutas és Zalaboldogfa, összesen közel 62 ezer lakóját. Ugyancsak ebben az épületben, illetve Pacsán biztosít ügyeleti szolgálatot a Zalaegerszeg Városkörnyéki Önkormányzatok Egészségügyi Társulása.

A két telephelyen 71 település 39 ezer lakóját gyógyítják ügyeleti időben. Az orvosi ügyeleti ellátás harmadik színtere Zalalövő, ahová a város és Csöde 3154 lakója fordulhat segítségért. A három telephelyen egyidejűleg összesen 5 orvos, 4 asszisztens, és 4 gépkocsivezető gondoskodik a betegek ellátásáról. 
Az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás biztosítása a települési önkormányzatok kötelező feladata. A pénzügyi nehézségek azonban e területen is éreztetik hatásukat, több önkormányzat nem képes megfizetni az ügyelet működtetéséhez szükséges – lakosságarányos – hozzájárulást. Ez indította el a sürgősségi alapellátási ügyelet átszervezésének igényét.

Sürgeti az átszervezést az is, hogy a városi és városkörnyéki ügyelet jelenleg szakmai, infrastrukturális és finanszírozási átfedésekkel működik. A két ügyeleti rendszer külön-külön sem szakmailag, sem költséghatékonyan nem képes tevékenykedni. A megoldást egy integrált kistérségi egészségügyi sürgősségi ellátó modell jelentené. Ennek létrehozásán fáradozik a Többcélú Kistérségi Társulás mellett létrejött szakmai munkacsoport.

– Legfontosabb cél az egyetlen telephely kialakítása. Erre legalkalmasabb a zalaegerszegi Botfy utcai rendelő – beszél az új rendszer várható előnyeiről Zimborás Béla, a népjóléti osztály vezetőhelyettese. – Az összevont ügyelet helyett központi ügyeletet kell szervezni. Ez utóbbiban a betegirányítás az Országos Mentőszolgálattal együttműködve történik. A hívások a mentők által működtetett diszpécserszolgálathoz futnának be, és a diszpécser döntené el, hogy mentőt vagy ügyeletes orvost küld-e a helyszínre. Fontos célkitűzésünk továbbá a korábbinál magasabb színvonalú ellátás biztosítása, kiszámítható, biztos finanszírozási háttér megteremtése, de törekszünk a jelenleginél magasabb, értékálló ügyeleti díjak kialakítására is. 

– Hol tart jelenleg az egységes rendszer létrehozása?
– Kétféle alternatívát fogalmazott meg a szakmai munkacsoport az új rendszer működtetésére vonatkozóan. Az egyik verzió szerint a kistérség települési önkormányzatai az – egyébként kötelező teendőjüket képező – alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás megszervezésével a Többcélú Kistérségi Társulást bízzák meg, amely a feladatot külső szolgáltató bevonásával látná el. Míg a másik alternatíva értelmében Zalaegerszeg város vállalná a kistérségi ügyeleti ellátás biztosítását Egészségügyi Alapellátási Intézményének keretében.

A város közgyűlése legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy 2008. január 1-jétől vállalja a kistérség önkormányzatai közül csatlakozni kívánók részére az ügyeleti ellátás megszervezését és folyamatos biztosítását integrált, központi ügyeleti rendszer működtetésével. Ezt követően megkérdeztük a kistérség települési önkormányzatait állásfoglalásukról. A mai napig 72 (Zalaegerszeggel együtt 73) település jelezte csatlakozási szándékát az egy telephelyes, egységes központi ügyelethez.

– Mi a helyzet a kistérség további hat településével?
– Zalalövő önkormányzata úgy határozott, hogy továbbra is működteti saját sürgősségi ügyeletét, ahol fogadja Csöde betegeit is. Pusztaederics a Lenti központi ügyelethez kíván csatlakozni. Három önkormányzat (Becsvölgye, Pacsa, Gombosszeg) pedig még nem nyilatkozott szándékáról.
Jelenleg az önkormányzatokkal kötendő feladatellátási megállapodástervezetek előkészítése folyik. Emellett dolgozunk az új rendszer szakmai és pénzügyi feltételeinek meghatározásán.

– Hány orvossal működne az egy telephelyes központi ügyelet?
– Ebben a témában nem született még konkrét döntés – árulja el Zimborás Béla. – Jelenleg a három színtéren egyidejűleg 5 – négy felnőtt- és egy gyerekorvos – dolgozik teljes ügyeleti időben. Zalalövőn és Pacsán egy-egy felnőtt háziorvos, Zalaegerszegen pedig két felnőtt- és egy gyerekorvos.
Zalalövőn egy orvossal maradna az ügyeleti ellátás, míg a Botfy utcai központi ügyeleten 3 felnőttorvos és egy gyerekorvos dolgozna az új rendszer felállását követően a legfrekventáltabb időszakokban: munkanapokon 16-tól 24 óráig, hétvégenként pedig 8 és 22 óra között. A tervek szerint éjszaka nem ügyelne gyerekgyógyász. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesz éjszaka gyermekorvosi ügyelet. Csupán arról van szó, hogy nem gyerekgyógyász látja el az éjszaka érkezőket – számuk egyébként elenyésző -, hanem vegyes praxist működtető, felnőtteket és gyerekeket egyaránt ellátó háziorvos. Arról, hogy éjszaka 2, vagy 3 felnőtt háziorvos ügyel-e majd, még folynak az egyeztetések.   
Az előkészítő munka a tervek szerint szeptember közepén lezárul. A megállapodások megkötésére október végéig kívánnak sort keríteni. A jelenleginél költségtakarékosabb, ugyanakkor magasabb színvonalú egységes orvosi ügyeleti rendszer – a működési engedélyeztetési eljárás lezárultával – várhatóan 2008. január 1-jétől áll fel. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: