keresés a weboldalon

Audiovizuális emlékgyűjtés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Audiovizuális emlékgyűjtés

2010 szeptember 23 - csütörtök
Történelmi témájú dokumentumfilmeket forgat az idei tanévben a Zrínyi Miklós Gimnázium néhány diákja két tanár, Gyimesi Márton (történelem) és Karvalits Levente (mozgókép és médiaismeret) segítségével. Az iskola sikeresen pályázott ugyanis a TÁMOP audiovizuális emlékgyűjtés, „oral-history” elnevezésű projektjére.

A dokumentumfilmek Magyarország 1939-89 közötti fontos történelmi eseményit dolgozzák fel; zalai túlélõk, szemtanúk vagy éppen egykori aktív szereplők közremûködésével, megszólításával. Gyimesi Márton érdeklõdésünkre elmondta: elsõsorban a II. világháború, a holokauszt, 1956 és a rendszerváltozás kerül majd fókuszba. A program nem titkolt célja, hogy a diákok jobban megismerjék a 20. század sorsfordító eseményeit.

A szereplőkkel való beszélgetés egyfajta lehetőség, hogy a gyerekek ne csak lexikálisan, tankönyvszerûen találkozzanak az elmúlt fél évszázad drámai pillanataival, hanem át is érezzék ezek súlyát. A zalai interjúalanyok miatt pedig helytörténeti vonatkozása is lesz a több hónapos munkának.
Karvalits Levente, a projekt vezetõje hozzáfûzte: mind a történelemtanítás, mind pedig a médiaismeret-oktatás szempontjából fontos ez a program.

A résztvevő nyolc-tíz diák a következõ kilenc hónapban a kamerahasználatról, vágási technikákról, interjúkésztésről, szerkesztésről is sok hasznos ismeretet szerez. A júniusig tartó program során huszonöt 20-40 perces kisfilm készül, melyekhez találtak már néhány interjúalanyt. (Például az iskola egykori rajztanárát, Szabolcs Péter szobrászmûvészt, aki 1989. március 15-én a zalaegerszegi ellenzék nevében mondott ünnepi beszédet.)

Várják még azonban olyan személyek jelentkezését, akik életük valamelyik szakaszában részesei voltak az említett idõszak fontos történelmi eseményeinek, és szívesen kamera elé állnának.
A projekt nyitányaként a két fiatal tanár is részt vesz egy kétszer harmincórás felkészítő tanfolyamon, ahol megtanulják, hogyan kell az efféle oktatási stúdiumokat hatékonyan levezényelni, valamint hogy a filmrögzítés és történelemtanítás miként tud harmonikusan összekapcsolódni.

A pályázatban az ország számos más középiskolája – köztük néhány zalai – is részt vesz, ezért az elkészült több tucat dokumentumfilm egy összesített internetes tárhelyre kerül. A „gyűjtemény” a jövőben a történelemoktatás segédanyaga lesz.
A Zrínyi-gimnázium két másik pályázaton is sikeresen szerepelt; mindezek részleteiről – lapunk megjelenésével egy idõben – szeptember 21-én számolnak be egy projektnyitó ünnepség keretében.

Zala-Lap, – pP –

Tartalom megosztása: