keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Autista művészek Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Autista művészek Zalaegerszegen

2016 április 07 - csütörtök
Az autista fiatalok zárt világába enged betekintést az Autistic Art című kiállítás Zalaegerszegen. Négy autizmussal élő fiatal 38 alkotása tekinthető meg az április 30-áig látogatható tárlaton, amely az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány 7000 darabos grafikai gyűjteményéből válogat. Az alkotások az alapítvány autista lakóotthonokban elérhető művészetterápiás foglalkozásain születtek. Az országban egyedül ez a program biztosít művészeti foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek.

Varga Máté, Bihari László, Lakatos Renáta és Vreczenár Viktor autizmussal élő fiatalok, akiknek különleges rajzait, grafikáit nem először láthatja a közönség kiállítva. Az Autistic Art című tárlaton a fiatalok 38 alkotása tekinthető meg április 30-áig a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, Zalaegerszegen. A kiállítás az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány és az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány közös szervezésében valósult meg.

A kiállított alkotások az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány 7000 darabos autisták által készített grafikai gyűjteményéből válogat. Az alapítvány 2010 óta egy különleges művészeti programot működtet: az országban egyedül biztosít olyan művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, amely az autisták belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A program jelenleg hat otthonban érhető el, köztük a boncodföldi Autista Sérültekért Zalában Alapítvány lakóotthonában, összesen 60 fiatal bevonásával.

„A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, hanem sokkal inkább képszerűen. A foglakozásokon azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják számunkra, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A rajzok lenyűgöző színei, az ismétlődő motívumok és mozdulatsorok, a feszes kompozíciók rengeteget elárulnak ezekről a szótlan emberekről” – mondta Tarr Hajnalka, képzőművész, az Autistic Art Művészeti Program vezetője.

Az alapítvány 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású bentlakásos otthont támogat, ahol több mint 200 autista fiatalt látnak el. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat-európai szintekhez képest.

A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat a kiállításokon kívül jótékonysági aukciókon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájnmárka termékein. A fiatal autista művészek motívumai jelenleg hernyóselyemsálakat, noteszeket és iskolai füzeteket, boros címkéket, csokoládékat díszítenek. A márka elismert dizájnerekkel működik együtt: a KELE Clothing segítségével unisex pulóverek, az Artista Studioval közös projektben selyemruhák készültek. A tavalyi aukción pedig a Filter Galéria 18 ékszertervező művésze álmodott meg kortárs ékszereket, amelyekhez az ihletet a grafikák adták. A termékek eladásából származó bevétellel az alapítvány az otthonokat támogatja.

Kiállító művészek:

Varga Máté, Bihari László, Lakatos Renáta, Vreczenár Viktor.

Tartalom megosztása: