keresés a weboldalon

Autók – biometánnal tankolva

Zalaegerszeg címer
Hírek

Autók – biometánnal tankolva

2011 szeptember 04 - vasárnap
Biometán-üzeműre cserélte le benzines autóinak többségét a zalaegerszegi Zalavíz Zrt. A dolog érdekessége, hogy a cég a szennyvíztisztítás során keletkezett iszapból saját maga állítja elő a biogázt, amelynek egy részét a vízmű telepeinek energiaellátására használják, másik részéből pedig – megfelelő eljárások után -bio-üzemanyagot állítanak elő. A biogáz-üzem és a különleges tisztítómű több mint 15 milliárd forintos költséggel épült meg, jórész európai uniós támogatásból. Az autókat pénteken a Belvárosi Szüret programsorozatának keretében adták át.

Egyelőre nyolc furgon közlekedik biogázzal; gyárilag gázüzemű motorral szerelt autókról van szó – igaz 20 százalékkal drágábbak, mint benzines társaik, viszont üzemeltetésük 40 százalékkal olcsóbb.
Hajtóanyaguk, a biometán a szennyvíziszapból keletkezik hatalmas, úgynevezett rothasztó tartályokban – de ez csak az első lépés.

– Ezt a metánt tisztítjuk, 200 bar nyomásra fokozzuk, és így biogázas, CNG-s autókba tankoljuk. Ez Közép-Kelet Európa első olyan technológiája, ahol metángázból történik meg az üzemanyag előállítása – magyarázta Böcskey Zsolt főmérnök.

A gázautók menettulajdonságai semmivel sem különböznek benzines társaikétól, és a már említette olcsóbb üzemeltetés mellett előnyük, hogy károsanyag-kibocsátásuk nagyságrendekkel alacsonyabb, szinte a nullához közelít.

– A környezettudatos gondolkodás a vállalat fejlődésének része kell hogy legyen. Ez nem máról holnapra megvalósuló lehetőség, hanem egy hosszú távú gondolkodás, amelynek minden dolgozó részese kell hogy legyen. Ez egy közösségi akarat, amely fizikai és technológiai újításokban jelentkezik a hétköznapokban – fogalmazott Nagy András vezérigazgató.

A város polgármestere, Gyutai Csaba elsőként vezette az egyik biogáz-autót, igaz most csak egy rövid próbaúton, így túl sokat még nem tudott róla mondani – a város öko-terveiről viszont annál többet.

– Olyan megoldásokat próbálunk majd találni, amelyek a város üzemeltetését majd csökkentik, és ezek olyan innovatív megoldások lesznek, amelyek azt eredményezik, hogy városunk „zöld város” lesz, ahol a környezetvédelmi szempontokra mindenképpen kiemelt figyelmet fordítunk – mondta Gyutai Csaba.

A Zalavíz rekonstrukcióra szoruló keleti szennyvíz-tisztítójának energiaellátását például a felújítás után geotermikus hőszivattyúk és napkollektorok biztosítják majd, a város pedig egy bioerőmű megépítését tervezi.

yr

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: