keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az áldozatokra emlékeztek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az áldozatokra emlékeztek

2005 november 04 - péntek
Zalaegerszeg Cigány Kisebbségi Önkormányzata a roma holocaust áldozataira emlékezett a vasútállomás bejáratánál elhelyezett dombormű előtt. Az emléktáblát két évvel ezelőtt Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében avatták fel.

Megemlékező beszédében Gyutai Csaba alpolgármester külön köszöntötte a jelenlévők közül a túlélőket: Forgács Józsefet, Kállai Sándort és Kuti Károlyt. A holocaustot a XX. század legnagyobb, legaljasabb tragédiájának nevezte és mint fogalmazott, a cigányok elhurcolásáról sokáig nem is lehetett beszélni, erre csak a rendszerváltoztatás után nyílt lehetőség.

Teleki László, romaügyi államtitkár levelét is felolvasták a megemlékezésen, ahol az emléktábla megálmodója, az egerszegi kisebbségi önkormányzat elnöke, Bognár János is elmondta gondolatait és emlékezett az elhurcoltakra, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. 

Jelen volt az eseményen dr. Katz Katalin, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, akinek „Visszafojtott emlékezet” című könyvét a megemlékezés után mutatták be a CKÖ Pázmány Péter utcai irodájában. (Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: