keresés a weboldalon

Az államalapítás ünnepén (videófelv.)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az államalapítás ünnepén (videófelv.)

2008 augusztus 20 - szerda
Augusztus 20-a előestéjén idén is Szent István-szobránál ünnepeltek a zalaegerszegiek. Az egybegyűlteket térzenével fogadta a Zalaegerszegi Fúvószenekar, majd magyar musicalekből csendültek fel részletek a Hevesi Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában. Ünnepi beszédet Gyutai Csaba alpolgármester mondott államalapító királyunk szobra előtt.

Szent István életművét méltatva kiemelte, hogy hitet és nyelvet adott a nemzetnek, ám még ennél is fontosabb, hogy olyan öntudatában erős, szilárd országot szervezett, amelynek stabil építőkövei évszázadokra meghatározzák a magyar élet kereteit.

– Igazságos, a gyengét védő, a bűnöst üldöző jogrend – ezt láthatjuk az istváni törvényekben -, amely kiegészülve a vármegyerendszeren alapuló közigazgatással, biztosítja a magyar állam működését – fogalmazott az alpolgármester. – Szigorú, de igazságos törvényeit képes volt betartatni országában. Ma azt mondanánk, jogbiztonság volt. Nem jogszolgáltatás, hanem igazságos bíráskodás, amely a végletekig védte a magántulajdont.

Gyutai Csaba határozottan kiállt beszédében a megyék és a falvak mellett. Mint mondta, ezer évig jól működött a megyerendszer, de szükség van a falvakra is.

– Akik azt mondják, hogy nincs szükség a falvakra, nem tudják, hogy pontosan a falunak, a falun élő embereknek köszönhető jó néhányszor a magyarság újjáépítése, mint például itt Csácsban és Bozsokon a törökdúlás után – emlékeztetett Gyutai Csaba, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ma is segíteni kellene a falvakat, nem elvenni az iskoláját, vasútját.

– A szent istváni állam jól működött, tette dolgát, szervezte a társadalmi élet kereteit. Ma már néha azzal is megelégednénk, ha némi működést tapasztalnánk – hangsúlyozta az alpolgármester.

– Most a gyenge állam helyét a jól működő, bár ezer sebből vérző önkormányzatok kénytelenek átvenni: legyenek azok éppen a baloldal irányította miskolciak, vagy a polgári-nemzeti oldal vezette debreceniek, zalaegerszegiek. Erős falu, erős város, erős ország, erős nemzet. Ha bármelyik hiányzik, már nem kerek a világ.

Az ünnepi beszédet követően a nyolcadik nemzetközi folklór gála katalán táncosai lepték el a Szent István-dombot. Helybeli táncokat mutattak be. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.) 

Tartalom megosztása: