keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az államalapítás ünnepén

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az államalapítás ünnepén

2005 augusztus 22 - hétfő
Az államalapító Szent István királyunk emlékére rendezett városi ünnepségnek idén is Csácsbozsok adott otthont. Az ünnepi szentmisét követően benépesedett a Szent István domb, majd Gyutai Csaba alpolgármester lépett az emelvényre, hogy megossza az egybegyűltekkel augusztus 20-a kapcsán megfogalmazódó gondolatait.

Több mint 1000 esztendeje szent királyunk arról tett bizonyságot, hogy van a magyarságnak múltja, és lesz jövendője is, hangsúlyozta Gyutai Csaba az államalapítás és az új kenyér ünnepének előestéjén. Úgy fogalmazott: Szent István műve korokon átívelő, hatalmas és lerombolhatatlan. István király az előrelátás géniusza volt, aki azt üzeni a ma emberének, hogy lehet jövőbe vetett hittel élni, ha szilárdak az alapok.

Ezek megteremtésén fáradozik városunk önkormányzata is, tért át a jelenre az alpolgármester, és a tavalyi évben útjára indított Deák Ferenc Városépítő Program eddig elért eredményeit sorolta. Kiemelte az oktatási intézményekben folyó rekonstrukciós munkákat, az infrastrukturális beruházásokat, majd a Nemzedékek Kézfogása programról, a széles ösztöndíjrendszerről, és az első lakáshoz jutók támogatásáról szólt.

– A visszajelzések azt igazolják, hogy a zalaegerszegiek büszkén vallják magukat zalaegerszeginek. Büszkék munkájuk eredményeire, van jövőbe vetett hitük, mernek és tudnak áldozatot hozni céljaikért, mert vannak céljaik. Úgy gondolom, Szent István munkája nálunk termékeny talajra hullott – fogalmazott összegzésül Gyutai Csaba, majd átadta a színpadot a IV. Nemzetközi Folklór Gála táncosainak.
Augusztus 20-án a Jézus Szíve Plébániatemplomba várták ünnepi szentmisére a hívőket. Ezt követően Török Zoltán, a kulturális és idegenforgalmi bizottság elnöke mondott ünnepi beszédet a templomkertben. Délután a programok a Göcseji Falumúzeumban folytatódtak. A III. Kenyérfesztivál keretében lehetőség nyílt kóstolásra, miközben a színpadon egymást váltották a hagyományőrző csoportok.

Tartalom megosztása: