keresés a weboldalon

Az aradi vértanúkra emlékeztek Zalaegerszegen is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az aradi vértanúkra emlékeztek Zalaegerszegen is

2024 október 08 - kedd

Megemlékeztek az aradi vértanúkról október 6-án Zalaegerszegen is. A hagyományokhoz híven Csány László politikus, egykori miniszter szobrához várták a résztvevőket.
Az 1931-ben, közadakozásból felállított emlékműnél Bali Zoltán önkormányzati képviselő idézte fel a 175 évvel ezelőtti történéseket.

Bali Zoltán sorra vette az Aradon kivégzett 13 tábornokot, majd Zala mártírja előtt hajtott fejet. Csány László részese volt a március 15-ei forradalmi eseményeknek, később a délnyugati országhatár védelmét szervezte. Kormánybiztosa volt a fővárosnak, majd Erdélynek, a Szemere kormányban pedig közlekedési miniszterként tevékenykedett. Bali Zoltán hangsúlyozta: ma is szükség van azokra a példaképekre, akik egy szebb, szabadabb, becsületesebb világért, és benne a magyar nemzet ügyéért harcoltak.

A megemlékezésen az idén 140 éves Csány László Technikum diákjai adtak műsort, majd a város vezetői, politikusai, intézmények és társadalmi szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a szobor talapzatánál. Az eseményen közreműködtek a Városi Fúvószenekar, a 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint a Ganz Ábrahám Technikum kadét tanulói.

F.M./P.B.

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: