keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az átlagnál kedvezőbb

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az átlagnál kedvezőbb

2010 október 01 - péntek
A hazai demográfiai helyzethez hasonlóan Zalaegerszegen is idősödő lakosság él. A település korai halandósága a vezető haláloki csoportban mindkét nem esetében az országos átlagnál kedvezőbb. Ugyanakkor a magas vérnyomás és az agyi erek betegségei, okozta halálozás az időskorúaknál már kedvezőtlenebb képet, mutat: a férfiak halálozása 32, a nőké 9 százalékkal haladja meg a magyarországi szintet – olvasható az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete által készített elemzésben. A zalaegerszegiek egészségi állapotáról a város közgyűlése is tájékoztatást kapott.

Zalaegerszeg lakosságának egyértelmű öregedését jelzi, hogy míg 2000-ben 100 gyermekkorúra 81 időskorú (65 év feletti lakos) jutott, addig 2010-ben már 126. Nagyon alacsony az 5-14 évesek, valamint a 40-49 évesek száma. Az ötven év feletti férfiak és nők száma is emelkedett. A városban élő férfiak korai halálozása statisztikailag igazolhatóan 27 százalékkal, a nőké 33 százalékkal az országos referencia szint alatt van.

A keringési rendszer betegségei miatti halálozás a leggyakoribb halálokok, közé tartozik. E tekintetben Zalaegerszegen a férfiak ko9rai halálozása 36 százalékkal, a nőké 35 százalékkal kedvezőbb az országos szintnél. A keringésrendszeri halálozáson belül kiemelkedik a szíverek, a szívizom infarktusa, valamint a magas vérnyomás és az agyi erek betegségei okozta halálozások.

A zalai megyeszékhelyen majdnem minden harmadik ember valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében hal meg. A férfiak körében ez a korai (65 év alatti) halálozás 18 százalékkal, a nőknél 25 százalékkal kedvezőbb a magyarországi szintnél. Megállapítást nyert az is, hogy minden második embernek magas a koleszterinszintje.

Ennek ismeretében elgondolkodtató, hogy a felnőttek háromnegyede soha nem méreti a koleszterinszintjét és nem is tudja, hogy mi tekinthető egészséges, normál értéknek.
A védőoltások alkalmazásáról megtudtuk: a háziorvosok Zalaegerszegen 2008-ban és 2009-ben közel 13 ezer szezonális oltóanyagot adtak be, a H1N1 vírus okozta influenza ellen pedig csaknem 27 ezer oltóanyag került beadásra.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: