keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az egerszegi közgyűlés döntéseiből

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az egerszegi közgyűlés döntéseiből

2005 szeptember 19 - hétfő
A képviselő-testület legutóbbi ülésén 56 témát tárgyalt, ezek közül néhányat zárt ülésen. Ez utóbbiakról számolt be elsőként a közgyűlést követő szokásos sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester. Elmondta: a Zalavíz Rt. Balatoni úti telephelyének értékesítéséről a döntést elhalasztották októberre, mivel a három ajánlattevő módosította ajánlatát és érkezett egy negyedik pályázat is. Döntés született az első lakáshoz jutók harmadik fordulójában is, ahol 14-en kaptak, összesen 13 millió 500 ezer forint kamatmentes kölcsönt.

Az első féléves gazdálkodásról szólva hangsúlyozta: biztonságos és kiegyensúlyozott Zalaegerszeg költségvetése, a bevételek 47,3, míg a kiadások 41,2 százalékos arányban teljesültek. Ezen belül viszont az arányokkal nem elégedett a városvezetés, ugyanis a népjóléti és a sport ágazatnál több volt a kiadás az első félévben, mint amennyit előirányoztak az év elején. A közbeszerzési törvény szigorú előírásai miatt a műszaki fejlesztéseknél is van elmaradás, amit a közeljövőben pótolni szeretnének. A III. negyedévi átcsoportosításokat meggondoltan hajtották végre és új célokat nem fogalmazott meg az önkormányzat, mondta dr. Gyimesi Endre, aki utalt a napokban elhangzott államtitkári megjegyzésre, miszerint jövőre 100 milliárdot vonnak el az önkormányzatoktól. Borzasztó és meggondolatlan bejelentésnek minősítette. Mint fogalmazott, a kisebb önkormányzatok az elvonást nem fogják túlélni, a nagyobbaknál az uniós pénzekhez jutást kockáztatja a kormányzat. A pályázati lehetőségekkel nem tudnak majd élni a városok, mert a feltételeket lehetetlen lesz teljesíteni. „Így borúlátóan látjuk a jövőt”- mondta a polgármester.
Gyutai Csaba alpolgármester a közgyűlési döntések közül kiemelte azt a rendeletkoncepciót, amely alapján egyes síremlékeket védetté nyilvánít a város. Az árvíz sújtotta Székelyudvarhely támogatására egymillió forint támogatást szavazott meg a közgyűlés.

Zalaegerszeg az idén is csatlakozik a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez, ennek pénzügyi keretét biztosítja az önkormányzat. A Munkácsy u. 2. számú üzlethelyiséget, a Zóna éttermet meghatározott időre adta bérbe a közgyűlés és egyben felkérte Gyutai Csabát dolgozzon ki a saroképület kulturális hasznosítására részletes javaslatot.

Tombi Lajos alpolgármester a megtartott ígéretek közgyűlésének nevezte a múlt heti ülést. Ezt alátámasztandó elmondta: az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítása tekintetében mind a 9 beadott pályázatot támogatta az önkormányzat, ez mintegy 500 családot érint a városban. A másik ígéret, az egy orvos, egy rendelő program is befejezés előtt áll. A döntések közül kiemelte, hogy a Városgazdálkodási Kft. keretein belül létrejön egy hibaelhárító és karbantartó csoport, amelynek a városüzemeléshez tartozó rendkívüli feladatok gyors és szakszerű megoldása lesz a feladata.
Dr. Kovács Gábor jegyző a helyi környezetvédelemről szóló rendelet megalkotását emelte ki, utalva a különböző szigorításokra.

Tartalom megosztása: