keresés a weboldalon

Az egri vár ostroma

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az egri vár ostroma

2013 október 20 - vasárnap
Nagymamám nyugdíjba vonult idén. Ajándékul elvittük Tokajba nosztalgiázni, mivel fiatalon ott járt iskolába. Útközben egy napra megálltunk Egerben.

 
 
Sétánk először-természetesen- a várhoz vezetett. Az ódon falak között népi játékok várták az érdeklődőket. Kipróbáltam a hordó-lovaglást. A kézművesek sátrában készítettem egy kicsi kézi dobot. A zászlódobálók bemutatója után kezdődött az ostrom úgy, ahogy azt Gárdonyi Géza leírta. 
 
 
Dobó István várkapitány megeskette a népet, hogy a várat fel nem adhatják, életük árán is megvédik. Váratlanul Cecey Éva futott Dobóhoz:
 
– Elrabolták a fiamat!
 
– Mi meg egy török fiút fogtunk el, majd elcseréljük őket! – válaszolta higgadtan a kapitány.
 
Megindult a csata. Dörögtek az ágyúk és a puskák. A nők köveket hajigáltak kifelé, úgy védték a várat. Csattogtak a kardok, lőporfüst és por töltötte be a teret.
 
– Félek! – kiáltott fel testvérem a nézők tömegében.
 
A több hetes harc során rengeteg magyar várvédő meghalt, de sokkal megdöbbentőbb volt a túlerőben lévő törökök vesztesége.
 
 
Egy reggelen a vár népe ágyúdörgés helyett madarak énekére ébredt. A török sátraknál mozgás nem látszott.
 
– Elmentek! – ujjongott Bornemissza Gergely.
 
Ekkor török asszony közeledett fehér kendőben, és Bornemissza Gergely fiát vezette kézen. Észrevette őket Cecey Éva, hozta a török kisfiút cserébe. Szaladtak gyerekeikért az anyák, majd félve és meghatottan kezet fogott a két asszony.
 
 
Nagyon tetszett nekem a vár. Élvezettel figyeltem az ostrom minden pillanatát. Örülök, hogy átélhettem a győzedelmes csatát.
 
Kósi Csongor 4.a
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: