keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az éhező gyermekekért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az éhező gyermekekért

2005 február 22 - kedd
„Együtt az éhező gyerekekért” címmel tavaly decemberben indította útjára karitatív kezdeményezését az Együtt Zalaegerszegért Egyesület. Azzal a kéréssel fordultak a jó szándékú zalaegerszegiekhez, hogy amennyiben módjukban áll, járuljanak hozzá a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek étkeztetéséhez.

A felmérések szerint ma a zalaegerszegi iskolások és óvodások 2-3 százaléka nem részesül szervezett étkeztetésben, mert szüleik – anyagi nehézségeik miatt – nem tudják fizetni annak költségeit. Pedig éppen az ő korukban lenne igazán fontos, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez és szénhidráthoz jusson fejlődő szervezetük. Az egyesület ezért azt kérte a tehetősebb családoktól, vállalják fel egy-egy éhező gyermek étkeztetését hat hónapon át. Mindez napi háromszori ellátás esetén mintegy 5600 forintos kiadást jelent havonta, az ebédért pedig körülbelül 3200 forintot kell fizetni.
– Nyolcvan-száz adományozó jelentkezésére számítottunk kezdeményezésünk elindításakor. Azt az információt kaptuk ugyanis az óvodai vezetőktől, illetve az iskolaigazgatóktól, hogy körülbelül ennyi azoknak a gyerekeknek a száma, akik a család anyagi problémái miatt nem igényelnek étkezést az intézményben. Sajnos, nem akadtak ilyen szép számban adakozni vágyók. Mintegy 30-an vállalták a mai napig egy-egy, vagy néhány esetben két zalaegerszegi gyermek étkezési költségeinek fél éven át történő fizetését. A segítők javarészt egyesületi tagjaink, barátaink – tudtuk meg dr. Ribiczey Páltól, az EZE elnökétől, aki maga is két rászoruló gyermek étkezési költségeit fizeti havonta.
– Szám szerint 42 kisgyermek iskolai, illetve óvodai étkezését tették lehetővé a kezdeményezésünkhöz csatlakozók. Az igazgatóktól, ifjúságvédelmi kollégáktól kapott információink szerint, iskolánként 10-15-en, óvodánként 6-8-an szorulnak rá a segítségre. Az adományozók jóvoltából jelen pillanatban négy általános iskola, és két óvoda valamennyi gyermekének ellátása valósulhat meg – veszi át a szót dr. Sárváry Péter, az „Együtt az éhező gyerekekért” program elindítója és lebonyolítója. – Nagy segítségünkre van az étkeztetést végző Zalagast Kft. is, amely nagyobb adagok szállításával igyekszik minden éhező szájat kiszolgálni.
Az „Együtt az éhező gyerekekért” programhoz bármikor csatlakozhatnak a segíteni akarók. Adatlapot továbbra is a Petőfi utcai Petánovics-kávézóban találnak az érdeklődők, de személyesen is módjukban áll jelentkezni az EZE tagjainál. Dr. Ribiczey Pál úgy fogalmaz, sajnálatos módon valószínű, hogy tovább nő városunkban az éhező gyerekek száma, hiszen sorra szűnnek meg munkahelyek. Annak érdekében, hogy legalább az iskolai és óvodai étkezés tekintetében ne kelljen nélkülözniük a gyerekeknek, ősszel ismét meghirdeti kezdeményezését az EZE.

Tartalom megosztása: