keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az élelmiszer-ipari ágazat gondjairól

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az élelmiszer-ipari ágazat gondjairól

2006 február 10 - péntek
Dr. Gyimesi Endre (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Az élelmiszeripar komoly válsággal küzd. Sorra zárnak be a mezőgazdasági termékeket feldolgozó vidéki üzemek. Ezrek vesztik el munkájukat, s a beszállítói hálózat ellehetetlenülése miatt a folyamatnak még messze nincs vége. A kis- és középvárosokban, a hátteret adó falvakban szinte reménytelen a munkájukat elveszített emberek elhelyezkedése. Zalaegerszegen jelentős élelmiszeripar található, amely az elmúlt évek kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája, az uniós versenyhelyzet, a madárinfluenza, a késlekedő mezőgazdasági támogatások és a magyar élelmiszer minőségvédelmét szolgáló kormányzati intézkedések hiánya mára már padlóra került.

A Zalabaromfi Rt. vezetőségének tájékoztatása szerint a külső recesszió, a szaktárca érdektelensége, az elmaradó segítségnyújtás miatt mintegy 165 dolgozóját kénytelen elbocsátani. A második olyan jelentős élelmiszer-ipari cég városunkban, amely rövid időn belül jelentős leépítésre kényszerül.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem: Végzett-e felmérést az ön tárcája a tisztánlátás érdekében? Ha igen, milyen következtetésre jutottak? Milyen konkrét lépéseket tesznek a magyar mezőgazdasági termékeket feldolgozó ipar megmentésére? Milyen segítséget tudnak adni a magyar hús- és baromfiiparnak, különös tekintettel a pangó piacra és a madárinfluenza káros hatásaira? Felmérték-e, mit fog jelenteni ez a vidéki városokban, ahol helyet adnak a feldolgozóüzemeknek, és a magyar falvakban, amelyek a beszállítói bázist képezik? Vagy a vidék már nem is számít? Mit tud tenni ön a Zalabaromfi Rt. munkavállalói érdekében? Remélem, nem ölbe tett kezekkel ülnek. Válaszát várom tisztelettel.

A kérdésre Pásztohy András államtitkár válaszolt.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Valóban, a magyar gazdálkodók és az élelmiszeripar az alkalmazkodás nehézségeivel küszködnek, amikor az európai uniós szabályrendszert alkalmazva, az uniós piaci viszonyokhoz igyekeznek alkalmazkodni, versenyképességüket javítani, szerveződésüket erősíteni.

Kétségkívül, a madárinfluenza hírére is jelentősen visszaesett a baromfihús-fogyasztás, az is igaz ugyanakkor, hogy évek óta december-január hónapokban a baromfi hazai, otthoni vágása miatt a piacon, az áruházakban kevésbé keresik az árucikket. Tehát a visszaesés a 30-40 százalékot is elérte ebben az évben; sajnos ez a Zalabaromfi termelésére is jellemző.

Értékelve a várható csökkenő tendenciát, a termelők is kevesebbet telepítenek, tehát ők is visszafogják a termelésüket, a piachoz alkalmazkodni kívánnak. Sajnos, ez a hazai piacon azt jelenti, hogy kisebb a baromfitermékek iránti kereslet, és nyilvánvaló, hogy a vállalkozások a létszámproblémákhoz is hozzányúlnak.

Tárcánk egyébként évek óta nyújt folyamatosan támogatást az élelmiszer-feldolgozóknak: az uniós csatlakozást megelőzően a SAPARD-támogatással mintegy huszonegy baromfiipari projektet 2,2 milliárd forinttal támogatott a tárca, illetve a SAPARD-ot felváltó agrár- és vidékfejlesztési operatív program keretében mintegy 1,6 milliárd forint lett jóváhagyva a vállalkozások versenyképességét javítandó beruházásokra, fejlesztésekre.

Természetesen a tárca figyelemmel kíséri, piaci viszonyok vannak, a piaci eszközökkel lehet a termelést garantálni. Az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-higiéniai kérdések támogatásával, ellenőrzésével, a kormányzati szabályok összehangolásával segítjük, hogy a kiváló magyar termékeket fogyasszák a magyar fogyasztók, és exportra is minél több jusson. 2007-től még több forrás jut egyébként az élelmiszeripar fejlesztésére, és javaslom, a vállalkozások erre készüljenek fel. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: