keresés a weboldalon

Az első pénteki szentmise Balázs-áldással (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az első pénteki szentmise Balázs-áldással (Diákújság pályázat)

2012 február 06 - hétfő
A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kápolnája, péntek reggel. Iskolánk tanulói, tanárai szentmisére készülődnek.

A kis kápolna nagyon szép, csodálatos szobrok, festett üvegablakok díszítik. Az oltár mögött még állnak a karácsonyfák, gyönyörűen magasodnak a mennyezet felé.

Én a sekrestyében öltözködöm, ministráláshoz készülök. A szentmisén így fogok szolgálni Istennek. A nővér eligazítást tart nekünk indulás előtt, hogyan kell viselkedni az oltár mellett. Osztálytársaim közül többen is ministrálunk. A misét Grácián atya tartja. Felhangzik az ének, mi az atyával bevonulunk a kápolnába.

A padsorok tele gyerekekkel, felnőttekkel. Fenn a karzaton az énekkar foglal helyet. A mise elején beteg iskolatársunk gyógyulásáért imádkozunk. Az olvasmányt az osztálytársam, Káli Rebeka olvassa fel. Az atya prédikációjában Szent Balázs püspök és vértanúról beszél, valamint az áldás különleges isteni erejéről szól. Az egyetemes könyörgéseket Aminától, Dorkától, Dóritól, Patritól és Pannától halljuk.

A mise végén az atya pont előttünk áldja meg a gyertyákat. Ezek meggyújtása után következik a Balázs-áldás.  „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”   Így hangzik az áldás szövege, amit az atya mond mindenkinek, aki eléje járul. Ezt követően keresztet vetünk.

A mise végén a sekrestyében levesszük a ministránsruhát, elköszönünk egymástól, és visszamegyünk a termünkbe, kezdődik a tanulás.  

Lóránt Ákos (5.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: