keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az eltűnt kincs legendája

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az eltűnt kincs legendája

2014 november 03 - hétfő
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy király, aki hihetetlen gazdagságot tudott magáénak. Sajnos, volt egy rossz tulajdonsága: a kapzsisága.

Vasárnapra virradt, mikor eldöntötte: nem elég a vagyona. Így kijelentette, hogy minden aranyat az utolsó grammig adják neki, vagyis Kapzsi Pálnak. Így is történt. Katonái bejárták egész királyságát, s összeszedtek számára minden létező aranyat. Három év sem telt el, mire a birodalom minden szegletéből visszaértek a katonák a zsákmánnyal. Kapzsi Pál a világ leggazdagabb emberévé vált.

No, hátránya is volt ennek a gazdagságnak! Évente legalább tizenkétszer el akarták lopni kincseit. Építtetett hát egy sírkamrát, ahova eldughatta összes aranyát. Csak hét mérnök tudta, hol is van Kapzsi Pál tömérdek aranya.

Halála előtt az utolsó kívánsága az volt: temessék a sírkamrába, s a szertartás után a hét mérnököt öljék meg. Így aztán soha, senki nem tudja meg, hol a kincses kamra. És ez is így történt.

Sok-sok évvel később tudósok kezdtek kutakodni a legendás sírkamra után.

Majdnem ezzel egy időben egy szegény ember elindult világot látni. Ment, mendegélt, míg egy ásatást pillantott meg. Beállt a munkások közé dolgozni. Hónapokig semmit sem találtak. Ám a hetvenhetedik napon a szegény ember alatt beomlott a talaj, azt sem tudta, hol van hirtelen! Segítségért kiáltozott a sötétben. Társai lementek kötéllel meg lámpával.

A szegény ember megtalálta Kapzsi Pál sírkamráját! Mivel az arany több száz éves volt, már muzeális értékűnek számított. Szomorú lett emberünk. A munkások megvigasztalták: a felfedezés miatt biztos, hogy gazdag lesz!

Az arany meg Kapzsi Pál múzeumba került, a szegény ember pedig tényleg meggazdagodott! Itt a vége, fuss el véle!

Lukács Bence 5.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: