keresés a weboldalon

Az én 56-om – testvérvárosi találkozó (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az én 56-om – testvérvárosi találkozó (Videó)

2016 október 24 - hétfő
Az én 56-om címmel nemzetközi találkozóra hívta testvérvárosait Zalaegerszeg. A rendezvény célja, hogy egyfajta kapocs legyen a város és a határon túli sorstársak között. A szervezők azt is szeretnék, ha az előadásokkal minél több, forradalommal kapcsolatos ismeretanyagot tárnának fel.

Benkőné Geiner Gabriella bemutatta azokat a köteteket, melyekben a kinti életről, a beilleszkedésről és a honvágyról ír. Az amatőr művész Csácsbozsokon született, s férjével 1956-ban menekült Kanadába a terror elől. Gabriella az emigrációban sem feledte magyarságát, gyermekeinek és unokáinak még ma is oktatja az anyanyelvet.

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a város három pályázaton összesen 37 millió forintot nyert a forradalom méltó megünneplésére. Ennek egy részéből a Mártírok úti volt ÁVH székházat interaktív börtönmúzeummá alakítják át. A maradék összeget több más, ehhez hasonló rendezvények finanszírozására fordították.

Cseh Gábor, Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke az erdélyi eseményekről szólt. Ő egy filmmel is szemléltette a szemtanúk emlékeit.

A konferencián az érdeklődők előadást hallhattak még az 1956-ban Szlovéniába menekült magyarok életéről, valamint az Ausztriába emigrált zenészek által megalapított Szabad Magyar Filharmonikus Zenekar történetéről. Emellett szó esett a mosonmagyaróvári tragédiáról és Mindszenty életéről is.

M.E./P.V.B.

Fotó: Seres Péter

 

Tartalom megosztása: