keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az én legkedvesebb egri hősöm

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az én legkedvesebb egri hősöm

2014 május 23 - péntek
Az én legkedvesebb egri hősöm Cecey Éva. Az ő karaktere nagyon elnyerte a tetszésemet a regény olvasása során.

Vicuska Cecey Péter dunántúli nemesember bájos leánya volt, a Mecsek egy kis falujában, Keresztesfalván lakott. Kicsi korától fogva emberpróbáló kalandok estek meg vele. Öt éves csupán, amikor falujuk közelében elrabolta a török, a félszemű Jumurdzsák. Ekkor a kékszemű, szőke hajú kislányt félénk, gyámoltalan teremtésnek ismerhettem meg. Viselkedése alapján szeretetreméltónak találtam, és a szívembe zártam. Megható volt, ahogy játszópajtásával, Bornemissza Gergővel a patakban fürödtek. Vicuska elfogásuk után annyira kiszolgáltatottnak tűnt, de Gergő igazi hősként kiszabadította a gonosz Jumurdzsák kezei közül.

Nem csoda, hogy ők ketten már gyermekkorukban eljegyezték egymást. Ettől fogva alig várták, hogy összeházasodjanak. Közben Ceceyék felköltöztek Budára. Cecey Évi élete nagyot változott, Izabella királyné az újszülött János Zsigmond mellé vette a jóravaló lányt. A fenséges környezetben tisztelettudóan, segítőkészen, alázatosan viselkedett. Történt, hogy Budát csellel elfoglalta a török, a királynét és udvarát Éva kisasszonnyal együtt Lippára költöztették.

Az úri életnek hirtelen vége szakadt. A kedves, szófogadó lányt a királyné menyasszonyságra késztette. Hadnagyának, Fürjes Ádámnak szánta a kezét. Éva nem szerette a kiszemelt férfit, ő Gergőnek tartogatta a szívét. Hála Istennek, ez a hír eljutott Bornemissza Gergely fülébe, aki nem tétlenkedett, s barátjával, Mekcseyvel elszöktette a szerelmét.

Ezután Bornemissza Gergővel és társaikkal a Héttoronyban raboskodó Török Bálint kiszabadítására indultak Konstantinápolyba. Gergő és Vica Hunyad várában összeházasodtak. Miután megérkeztek, olasz zenésznek öltözve bejutottak a hírhedt Jedikulába, de tervük, a szöktetés kudarcba fulladt. Nehézségek árán és Sárközi cigány segítségével nekik legalább sikerült elmenekülniük.

Éva életében a családé lett egy időre a főszerep, gyermeke született, Jancsika. De a sors új nehézséget hozott az életébe. Az egri vár védelmének esztendejében Jumurdzsák elrabolta az akkor hatéves kisfiút. Megható volt olvasni, amikor Éva férfiruhában Eger vára felé lovagolt, hogy bejusson egy rejtett alagúton keresztül, mert mindenáron meg akarta találni a férjét. Ekkor kétségbeesettnek éreztem kedvenc hősömet, bár ezt szerintem jól leplezte. Igazi hőssé a szememben a csatában való bátor helytállása révén vált. Hősiesen küzdött, kitartó, merész és félelmet nem ismerő volt a törékeny nő. A hazához való hűségét is bebizonyította, addig harcolt, amíg eszméletét nem vesztette egy sérülés miatt.

A diadal után a derék asszony visszakapta férjét és hőn szeretett gyermekét is. Hűséges feleségként, kiváló anyukaként élte tovább életét. Példát adott mindenkinek hitből, haza- és családszeretetből, jóságból és emberségből. Mondhatjuk őt is az „egri csillagok” egyikének, mert emlékezete olyan szépen ragyog ma is. Én ezért választottam őt a legkedvesebb egri hősömnek.

Tóth Bianka (7.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: