keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az erőgyűjtés költségvetése (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az erőgyűjtés költségvetése (Videó)

2011 február 04 - péntek
Tizenkét igen, négy nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés Zalaegerszeg 2011. évi költségvetését. Az idei büdzsé 18 milliárd forintos kiadás mellett 15,5 milliárd forint bevétellel számol. A hiány megközelíti a 2,6 milliárd forintot. Gyutai Csaba polgármester az erőgyűjtés költségvetésének nevezte a 2011-est.

– Jelentősebb terheket nem vállalunk, a korábbi fejlesztésekhez biztosítjuk az önrészét. Büszke vagyok arra, hogy ebben a nehéz költségvetési helyzetben a város büdzséjének mintegy 15 százalékát – a csatornázási projekt költségeit is figyelembe véve több mint 20 százalékát – fejlesztésre tudjuk fordítani – fogalmazott a szavazást követően Gyutai Csaba. – Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak feszültségek a költségvetésben, különösen a működési oldalon, hiszen kénytelenek vagyunk működési hitellel tervezni. Bízom azonban abban, hogy éppen úgy, mint tavaly, idén is sikerül eltekintenünk működési hitel felvételétől. Továbbra is feszített, precíz, és pontos gazdálkodásra van szükség ehhez, mind a polgármesteri hivatal, mind a városi cégek és intézmények részéről.

Gyutai Csaba hozzátette, a költségvetésben is tükröződik a városvezetés legfőbb célja: a munkahelyteremtés, valamint a helyi kis- és középvállalkozások segítése. Több igény is elhangzott a büdzsé tárgyalás során a sportegyesületek további támogatására vonatkozóan. A polgármester mindannyiszor elutasította ezeket, forráshiányra hivatkozva. Úgy fogalmazott: „első a gazdaság! Ha erős a város gazdasága, több juthat később a sportra és kultúrára is”.

A költségvetést sem a szocialista, sem a jobbikos képviselők nem szavazták meg. Az okokról így nyilatkoztak:

– Zalaegerszeg költségvetését több dolog miatt nem szavaztuk meg. Kifogásoljuk egyrészt, hogy módosító indítványainkat ismét nem fogadta el a többség – fogalmazott Major Gábor, az MSZP önkormányzati képviselője. – Úgy értékeljük továbbá, hogy a korábbi alultervezett bevételekhez képest jelenleg kicsit felültervezettek a bevételei a városnak. Ennek ellenére a sorok között még most is megbújnak olyan tételek, amelyek több tízmillió forintos felhasználási lehetőséget biztosítanak. Azért különösen szomorú ez, mert az intézményektől továbbra is elvon a város.

– Számunkra a tervezett működési hiány miatt rémisztő a költségvetés – tudatta Pete Róbert. – A tavaly decemberben elfogadott tervezettnél is magasabb a most elfogadott működési hiány. Úgy gondoljuk, ha hitelhez kell nyúlnia a városnak, olyan adósságspirálba kerül az önkormányzat, amiből nincs kilábalás.

– frau – /Cs.M.

Tartalom megosztása: