keresés a weboldalon

Az írott nyelv fontossága egy okos világban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az írott nyelv fontossága egy okos világban

2013 május 29 - szerda
A világban rengeteg olyan eszköz létezik, amely segít helyesen írni, kijavítani a hibákat, akár ötleteket ad, lehetőségeket, hogy mikor mit írjunk. Sajnálatos módon a fiatalok többsége használja is ezeket a készülékeket, de nem a tudásuk gyarapítására és bővítésére, hanem inkább a rombolására.

Személyes tapasztalatból tudom, hogy egy okostelefon mi mindenre képes, miket érhetek el a segítségével, hova tudok csatlakozni általa. Rengeteg virtuális chat-alkalmazás létezik, ahol nem számít a helyesírás, és semmiféle nyelvtani szabály nincs aláhúzva, se feltűntetve a hiba. Sajnos sok fiatal általános iskolásként kap a szüleitől okostelefont, mivel ezek akciósak, a gyerek viszi magával az iskolába, használja, játszik rajta, ebből kifolyólag órán nem figyel, nem érdekli a tananyag, inkább versenyzik egyet a barátaival. Később a gimnáziumban, ha felveszik, szintén ugyanezt csinálja, inkább játszik, mert ez a könnyebb és izgalmasabb, újabb és újabb rekordokat felállítani, mint a nyelvtani szabályokat hallgatni. Úgy gondolom, hogy ez a folyamat egy láncreakció, egyik probléma a másikon alapul. A mai fiataloknak nagyon fontos a facebook az életükben, egész nap a telefonjukat nyomkodják, beszélnek mindenkivel, videókat néznek, és bármi mást, ami nem iskolai dolog.

Az én témám a telefon és annak befolyása a nyelvünk változására és használatára. Fiatalnak tartom magam, és fiatalokkal is vagyok körülvéve, és látom sok helyen, hogy mekkora hibákat vétenek, de nem veszik észre, mert szerintük az úgy helyes. Ez a legnagyobb baj, hogy sok embernek a fejében meg sem fordul, hogy valamit máshogy kellene csinálni, változtatni a szokásainkon, fejleszteni a nyelvet. Úgy gondolják, az majd megy magától, nem kell javítani, ápolni.

Ezért tartom fontosnak, hogy egy kisiskolás ne kapjon semmiféle ilyen eszközt, én is túléltem, másnak is menni fog. 14 éves voltam kaptam telefont, de akkor se a legjobbat, telefonálni tudtam vele, és ez volt a lényeg. Az évek során folyton cserélgettem a mobiljaimat, és most a legokosabb telefonnal rendelkezem, úgy gondolom. Valóban, ahogy mondják, okos ez a készülék, mert rengetegszer segít, és rengeteg mindent tudok vele csinálni. Véleményem szerint egy ilyen telefon hasznos, ha az ember jól használja, és tudja is használni. Mondhatjuk, hogy a zsebemben hordom a számítógépemet, a noteszemet.
De azt mondom, hogy a magyar nyelvet őriznünk kell, mert még egy ilyen szép nyelv nincs a világon, ezt tegyük akár telefonnal, akár anélkül.

Déri Soma (13.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: