keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Az óvodai beiratkozásról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az óvodai beiratkozásról

2009 március 24 - kedd
Több szülő azzal szembesült az óvodai beiratkozások során, hogy gyermekét nem vették fel a kiválasztott nevelési intézménybe. A részletes tájékoztatás hiánya, illetve félreértés adhatta az okot a városban a szóbeszédre.

Szakácsné Szentgróti Ágota, a polgármesteri hivatal óvodai szakreferense érdeklődésünkre elmondta: az óvodai felvételt a beiratkozási időponttól függetlenül, bármikor kérheti a szülő, amennyiben a gyermeke a 3. életévét betöltötte. Az óvodai felvétel alapkövetelménye ugyanis ez az életév. A problémát az okozta, hogy a szeptember 1. és december 31. között született gyerekeket a márciusi beiratkozáskor nem jegyezték elő.

Prenner Zsuzsanna az Egyesített Bölcsődék intézményvezetője megerősítette: magas azoknak a gyerekeknek a száma, akik bölcsődében maradnak, mert az óvodába nem irathatók még be, mivel nem töltötték be a 3. életévüket. A rendszerben 51 olyan kicsi van, akiknek a szülei meg sem próbálták az óvodai beiratkozást. Zalaegerszegen a négy bölcsődében a 280 férőhelyen jelenleg 414 gyermek van.

Az intézményvezető szerint a gazdasági helyzet miatt az édesanyák nagyobb számban mennek vissza dolgozni, és jelen pillanatban úgy tűnik, kevés az óvodai és bölcsődei férőhely. A napokban lesznek a bölcsis beiratkozások, és ha az igény a tavalyihoz hasonló lesz, akkor az 51 gyermek bölcsődébe maradása gondot jelenthet.

A bölcsődékből összesen 265 gyermek megy óvodásba, az ő helyükre lehet betölteni. Fontos a szülők pontos tájékoztatása, mondják a szakemberek. Ismerniük kell a lehetőségeket, így azt is, hogy az óvodai beíratás folyamatos. Ellátás nélkül nem maradhat kisgyermek. De aki még nem töltötte be a 3. életévét, nem lehet felvenni az óvodába.

Ugyanakkor az óvoda vezetője előjegyzésbe veheti a márciusi központi beiratkozáson azokat, akik szeptember és december között születtek. Ők is kaphatnak olyan határozatot, hogy felvették őket. De ha ilyen nincs, akkor is bekerülhetnek a nevelési intézménybe, legfeljebb nem pontosan abba, amelyik a legközelebb van az otthonukhoz.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: