keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Babakiállítás az MMIK-ban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Babakiállítás az MMIK-ban

2005 október 07 - péntek
Felvidéki népviseletbe öltöztetett babákból nyílt tárlat az MMIK Kiállítótermében. A rongy, csuhé, csutka és porcelán babák sokasága a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének és a Kultúráért és Turizmusért Társulás kezdeményezésére járja az ország városait, sőt még a Hannoveri expón is bemutatkoztak. A gyűjtemény gondozója a társulás elnöke, Szobiné Kerekes Eszter, aki a babák „utaztatására” megnyerte az Illyés Alapítvány támogatását is.

A megnyitón a vendéglátó intézmény nevében Prokné Tirner Gyöngyi programfelelős elmondta, hogy 11 felvidéki tájegység 41 népviseletbe öltöztetett baba-családja került kiállításra. Nem a tudományos értelemben vett Felvidékről származnak tehát a tárgyak, hanem a Trianon után, csehszlovák területre került magyar ajkú lakosság gyűjteményéről van szó. Így többek között a garam-völgyi, csallóközi, zsitvai, martosi és hetényi térség viseleteit vehetjük szemügyre, a tájegységre jellemző sajátos elnevezésekkel együtt.

A szlovákiai területeken egyfajta mozgalommá vált a kultúra és anyanyelv népszerűsítése, s ennek a programnak a része a páratlan baba gyűjtemény is. Az egyes darabokon az egyszerűség, a természetesség és a helyi jelleg figyelhető meg, ám mégis mindez szervesen illeszkedik a magyar paraszti viselet évszázados hagyományaihoz.

Tartalom megosztása: