keresés a weboldalon

Barakkba zárva (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Barakkba zárva (Videó)

2016 október 11 - kedd
A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak állít emléket a Barakkba zárva – Életre ítélve című köztéri installáció, amely több vidéki nagyváros után most Zalaegerszegre érkezett. A rendhagyó tárlat a Gulág Emlékév része.

A Dísz téren nyílt meg az a kiállítás, amely közel 800 ember tragédiáját idézi. Az elhurcoltak egy része, mintegy 200 ezren soha sem tértek haza. Rájuk emlékezve Zalaegerszeg önkormányzata 2000-ben állított mementót – mondta el Balaicz Zoltán polgármester, majd hozzátette:


A fa szerkezetű barakk belsejében a Szovjetunióban töltött kényszermunka és annak körülményei elevenednek meg. Az ablakok helyén olyan képeket láthatnak az érdeklődők, melyeken a múlt és a jelen párhuzama jelenik meg.

A tárlat megnyitóján Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala Megyei Szervezetének elnöke a veszteséget és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta.

A látogatók a fotókhoz tartozó kísérő feliratokon nemcsak történelmi tényeket, hanem az egykori fogvatartottak élményeit, tapasztalatait olvashatják. A kiállítás vasárnap délig, a nap 24 órájában megtekinthető.

V. D./P.V.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: