keresés a weboldalon

Barangolás a gyerekirodalomban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Barangolás a gyerekirodalomban

2010 május 10 - hétfő
A magyar gyermekirodalomban barangoltak azon negyedik – ötödik – hatodikos diákok, akik részt vettek a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Dózsa-tagiskola által hirdetett „Irodalmi kalandozások” című levelezős játékon. A háromfordulós szellemi vetélkedő végén a megye legjobb csapatait gálára várták a Dózsa-iskolába, immár 16. alkalommal.

Az idén 14 iskolából 29 csapat vállalkozott rá, hogy feldolgozzák Nógrádi Gábor, Nemere István és Böszörményi Gyula egy – egy ifjúsági regényét. A szoros verseny végén a legjobb 7 csapat az írásokból választott kis jelenet dramaturgizálásával szórakoztatta társait, és a zsűrit.

Majd kis szíveslátás szendvics után sor került az eredményhirdetésre. Az évek óta szép sikereket elérő gellénházi Dr. Papp Simon Általános Iskola diákjai, Kiss Rudolfné tanárnő felkészítésével érdemelték ki az első helyet. Őket követték a borsfaiak és a zalaszentgróti kisdiákok. A gálán a házigazda intézményből három csapat is helyet kapott.

– Évente változó a résztvevők száma. Ez főként a felkészítő pedagógustól függ, hogy mennyire tartják fontosnak ezt a versenyt – mondta Tóthné Hantos Katalin, a feladatok egyik összeállítója.

– A regények kiválasztásánál a könyvtárosok ajánlásait és a könyvek elérhetőségét vesszük figyelembe. Egyik évben magyar, másikban külföldi szerzők írásaiból válogatva. Érdekes, hogy a gálára a legtöbben Nemere István: A várúr fia című regényéből választottak jelenetet. A gálára behívott csapatok számát az anyagi lehetőségek is megszabják, mert mindenkit könyvvel ajándékozunk meg.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: