keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bekamerázzák Zalaegerszeget

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bekamerázzák Zalaegerszeget

2007 január 08 - hétfő
Tíz esztendővel ezelőtt – az országban szinte elsőként – működtek térfigyelő kamerák Zalaegerszegen. Azóta a rendszer elavulttá és működésképtelenné vált, de a helyi önkormányzat mindenképpen indokoltnak tartja a kamerák újbóli munkába állítását, hiszen ezek az eszközök komoly segítséget nyújthatnak a bűncselekmények visszaszorításához. A város decemberi közgyűlésén a képviselők támogatták is azt az előterjesztést, amely alapján egy teljesen új térfigyelő rendszer épül ki a közeljövőben.

A városi rendőrkapitányság a tavalyi esztendőben is megtartotta szokásos beszámolóját a városi közgyűlés előtt. Ekkor már elhangzott, hogy a rendőrség munkáját, a bűnmegelőzést, az ifjúsági bűnözés elleni harcot segítené, ha más, nagyobb városokhoz hasonlóan, Zalaegerszegen is működne térfigyelő kamerarendszer. A zalai megyeszékhelyen 1996-ban telepítettek először térfigyelő kamerákat, melyek a belvárost tartották „szem előtt”, s a Mária Magdolna templomtól, a Kossuth Lajos utcától, egészen a Petőfi utcáig figyelték a történéseket. Akkor az országban az elsők között valósult meg a térfigyelő kamerák kiépítése. Ezek a berendezések úgynevezett analóg kamerák voltak, és a képek kábeles összeköttetéssel jutottak el a rendőrséghez. Az eltelt tíz esztendő alatt azonban a rendszer elavult, és működésképtelenné vált, így megérett a rekonstrukcióra. A technikai adottságok átvizsgálása után, aztán mégis arra a megállapításra jutottak a hozzáértők, hogy a már meglévő rendszer felújítása nem lenne gazdaságos, és nem felelne meg a mai kor igényeinek.

Ennek szellemében 2006 november végén egy bemutatót szerveztek a Városházán, ahol egy, most a piacon kapható térfigyelő rendszert láthattak működés közben az érdeklődők. Ezt követően úgy határoztak az érintettek, hogy a városban is, egy új, IP-kamerás térfigyelő rendszert volna ésszerű kiépíteni. Erről azt kell tudni, hogy a kamerák egyedi azonosítóval – IP-címmel – rendelkeznek, ezért egyedileg mozgathatók az irányító központból. A rendszernek természetesen nincs köze az internethez, zárt hálózatot alkot, csak az internet technológiáját használja az adatok továbbítására. A kamerák kihelyezéséhez egyébként nem kell kábelezést kiépíteni, a berendezések könnyen „átköltöztethetőek”. Ennek alapján kialakíthatóak olyan helyek, amelyekbe a kamerát bele lehet helyezni. Ezzel két „legyet lehet ütni egy csapásra”, hiszen a bűnelkövetők, valamint a szabálysértők nem tudhatják, hogy az adott „dobozban” valóban van-e kamera, másrészt olyan frekventáltabb helyekre – Aquacity, Egerszeg vásár, temetők környéke – is el lehetne ezeket helyezni, ahol csak időszakos megfigyelés szükséges.

A rendszer korlátlanul bővíthető, és az előzetes vázlatok alapján látható, hogy 5 kamerával a teljes belváros lefedhető. A bemutatón kipróbált kamerával csaknem 200 méter távolságból – akár éjszaka is – biztosan felismerhetőek a gépkocsik rendszáma. A rendszerhez tartozik egy rögzítő gép is, amely tárolja a felvételeket.
 A decemberi közgyűlésen dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta, mindenképpen új térfigyelő kamerarendszer kialakítása vált indokolttá, de remélhetőleg e technológia segíti majd a rendőrség és a közterület-felügyelet munkáját, és elveszi a kedvét a rendbontóknak, a tolvajoknak, valamint a rossz úton járóknak. Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke közölte: a kamerák nagyon modernek, éjszaka is „látnak”, és a rendszer későbbi bővítése is könnyen megoldható. Ha a kamerák beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor később a lakótelepeken és a város peremkerületein is felszerelhetnek egy-egy ilyen készüléket. Úgy véli, a hatályos jogszabályok betartásával ennél olcsóbb közterület-figyelést el sem lehet képzelni.
Rigó Csaba hozzátette: fontos lenne, ha a rendszer a Kertvárost is elérné, így szem előtt lehetne például a Mindszenty emléktemplom, az Eötvös-iskola, és a Csillagközi-óvoda épülete, illetve környéke. A kezdeményezéshez egyébként akár gyógyszertárak, kereskedelmi egységek is csatlakozhatnának, azaz – így a városlakók védelme mellett – még több intézmény kontrollját oldaná meg a rendszer.

Szűcsné Dóczi Zsuzsanna (MSZP) megjegyezte, az elmúlt években sok probléma akadt a közbiztonsággal az Atlantisz diszkó környékét, ezért szerinte mindenképpen indokolt lenne ott is egy ilyen kamerát felállítani, de a Gönczi ÁMK környékén ugyancsak el lehetne helyezni egyet.

A 2007-es költségvetés tervezésekor e célra 6 millió forint elkülönítésre tettek javaslatot a képviselők, és emellett a közgyűlés arra is felhatalmazta dr. Gyimesi Endrét, hogy a helyszínek szerint érintett szervezetek, gazdálkodó egységek vezetőivel kezdeményezzen tárgyalásokat a beruházás esetleges támogatásáról. Azt ugyancsak fontosnak tartják a közgyűlés tagjai, hogy az önkormányzat a városi rendőrkapitánysággal közösen jelölje ki a rendszer központját.

Az első térfigyelő kamerákat kora tavasszal szerelnék fel, és kezdő lépésként a belváros lenne „bekamerázva”. Ide 5-6 készüléket helyeznének ki, de a későbbiekben tovább bővülne a rendszer, és a város más pontjain is megjelennének a „mindent látó berendezések”. Az üzemeltetést a rendőrség végezné, így a működtetés során pluszköltségek nem terhelnék az önkormányzatot, csupán a rendszer kiépítésére kell költenie a városnak.

Salamon Róbert, a zalaegerszegi rendőrkapitányság megbízott hivatalvezetője és sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat a rendőrség véleményét is kikérte a kamerák elhelyezésével kapcsolatban. A térfigyelő készülékek közül hármat olyan helyre szerelnek fel, ahol korábban is működtek kamerák. Lesz kamera a plébánia hivatalán, valamint a Városháza, illetve az egykori Megyeháza épületén. Emellett felszerelnek kamerákat a Balatoni és a Stadion út, és a Kossuth Lajos utca, valamint a Hunyadi utca kereszteződéseiben. Ennek köszönhetően a teljes Kossuth utcát ellenőrzés alatt tudják majd tartani, de a Balatoni útra, és a ZTE-stadion környékére is lesz rálátásuk a rend őreinek. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: