keresés a weboldalon

Békeligeti bábosok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Békeligeti bábosok

2009 november 04 - szerda
Már több mint egy évtizede, minden év októberében megrendezik Egerben a „Más” Fesztivált, amelyen a Magyarországon élő sérült, halmozottan sérült és egészséges gyerekek mutathatják be nonverbális tudásukat. A zalaegerszegi Békeligeti Általános Iskola bábcsoportját mindig visszahívják ide, mondja a csoport vezetője Mellesné Bagdi Erzsébet gyógypedagógus.

– Háromnapos a rendezvény, ahol megnézzük egymás produkcióit, meghallgatjuk a zsűri véleményét. Nincsenek helyezések, csak értékelés és ajándékok, illetve számos szórakoztató programot szerveznek a résztvevőknek – idézi fel a néhány hete történt eseményt a tanárnő. – A „Pokol bár” című zenés – táncos darabot adtuk elő, magunk készítette ördög bábok és pezsgős vödör felhasználásával – mondja vidáman.

– A csoportnak jelenleg nyolc fő a tagja. Egy-egy produkcióra fél évet készülünk. Az egri fesztiválon és az iskolai rendezvényeken kívül igyekszünk megmutatni magunkat. Így a teskándi bábos találkozón, Nagykanizsán vagy éppen, ha hívnak az egerszegi Aranykapu színpadán. Igazából munkánknak csak akkor van értelme, ha van hol fellépni. Általában zenés darabot adunk elő, a zenéhez találok ki történetet.

A gyerekeknek a mozgást kell megtanulni, szöveg vagy ének nélkül. Hetente egyszer van szakkörünk, főként marionett bábokkal dolgozunk, de volt már kézre húzható „tátogó” bábunk is. Nagyon érdekes volt amikor fekete színházat adtunk elő, ilyenkor csak az infrafénnyel megvilágított bábok látszódnak. Ez bár nagyon látványos, teljesen sötét helyiséget igényel, ezért akárhol nem lehet előadni.

– Jó kritikát kaptak Egerben a zsűritől. Ez biztosan további ösztönzést adott. Mikor lesz a következő bemutató?
– Az iskolai karácsonyi ünnepélyen egy alkalomhoz illő darabbal állunk ki. Addig is a szakkörön készült bábokból vidám kiállítás színesíti az iskola folyosóját, mely egyben reklám is a csapatnak.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: