keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bekopoghat segítségért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bekopoghat segítségért

2005 december 12 - hétfő
Ünnepélyes keretek között felavatták a Zala Megyei Kórház kibővített és átalakított drogambulanciáját, ahol ezt követően korszerűbb körülmények között folyhat a napi munka. Az átadási ceremónián részt vett dr. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter is, aki fontos lépésnek ítélte a zalaegerszegi intézmény fejlesztését.

A Zala Megyei Kórház Mentálhigiénés Központja 1989-ben az országban hetedikként vállalkozott a drogbetegek speciális profillal rendelkező járóbeteg-ellátásra, a drogambulancia megszervezésére. Az elmúlt tizennégy év alatt az ellátott betegek száma jelentősen emelkedett, 2004-ben például már 1204 esetett láttak el az itt tevékenykedő munkatársak. 1997-ben a központ új épületbe költözött, ahol az infrastrukturális feltételek kibővültek, viszont az építészeti lehetőségek miatt a drogambulanciát a gyermek- és ifjúságpszichiátriai gondozóval egy helyre sikerült elhelyezni.

A megnövekedett esetszámok és a szakmai szempontok egyaránt azt indokolták, hogy az ambulancia a többi beteget ellátó helytől elkülönítve legyen kialakítva. Ennek kivitelezése céljából több pályázatot nyújtottak be az illetékesek.
A drogambulancia elhelyezésére a mostani épület tetőterének beépítése tűnt a legésszerűbbnek, ezért hozzá is kezdtek a munkálatokhoz. A beépítés két ütemben valósult meg. Az első ütem – melynek bekerülési összege 26, 5 millió forint volt – már korábban elkészült, melyhez az Egészségügyi Minisztériumtól sikerült 10 millió forintot nyerni. A most megvalósult második ütem egy 11, 5 millió forintos beruházást jelentett, melyhez az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium pályázatán 6 millió forintot nyert az intézet. Emellett Zalaegerszeg további 1 millió forintos támogatást biztosított a kivitelezéshez.

Az ünnepélyes avatón elsőként dr. Győri László, a pszichiátria osztályvezető főorvosa köszöntötte a vendégeket. Kiemelte: egy régi álom teljesült be a felújított intézmény átadásával, ahol továbbra is magas színvonalon végezhetik tevékenységüket az itt dolgozók. Kemény munka eredménye mindez, de látható, hogy megérte a fáradtságot. A főorvos úgy véli, itt a jövőben egész biztosan olyan drogambulanciaként fog működni, amely minden probléma iránt nyitott lesz.
Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint egyre komolyabb erőket kell mozgósítani a drog elleni küzdelemben, melyben nagy segítséget nyújtanak a zalaegerszegi drogambulanciához hasonló intézmények. A zalai megyeszékhely mindig is élen járt ebben a tevékenységben, hiszen az itteni drogambulancia az elsők között kezdte meg működését. Hozzátette: Óriási szükség van az olyan helyekre, ahová az emberek szívesen jönnek segítséget kérni.

Kiss Bódog Zoltán, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szintén a kábítószer veszélyforrásaira hívta fel a figyelmet, s mint fogalmazott: ezen a területen csak széles társadalmi összefogáson nyugvó hálózat képes eredményesen működni. Dr. Ribiczey Pál, a város alpolgármestere elmondta: aggasztó, hogy évről évre emelkednek a kábítószerrel kapcsolatos esetszámok, az azonban biztos, hogy a drogambulancia hatékony „fegyver” lesz a drog elleni harcban. Dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója megjegyezte: a megyei kórház egy stabil fejlesztési elképzelés alapján valósítja meg terveit, melynek egyik fontos állomása a drogambulancia bővítése. Ezt követően az épületet meg kell tölteni tartalommal és fontos, hogy a jövőben minél több fiatallal értessük meg, a kábítószer nem lehet alternatíva az életben. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: