keresés a weboldalon

Belvárosi fejlesztések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Belvárosi fejlesztések

2008 április 04 - péntek
Az idei évi költségvetés alapján újabb jelentős fejlesztésekre kerülhet sor a 4-es választókerületben, a belváros északi részén és Olában, ahol összesen 3 ezer 127 ember él. Milyen felújításokra, beruházásokra számíthatnak a közeljövőben a városrész lakói? Balaicz Zoltánnal, a választókerület önkormányzati képviselőjével vettük sorba a legfontosabb tételeket.

– A Berzsenyi és Stadion utca tömbbelsőben tavaly elkészült az új játszótér, a közeljövőben pedig a teljes felújításra és bekerítésre kerül a sportpálya, erre 3 millió forintot különített el az önkormányzat. Tavasszal szervezünk a tömbbelsőben egy nagytakarítást is a lakókkal közösen, ennek során fák és virágok ültetésére is sor kerül. Amennyiben év közben lesz még rá keret, úgy lámpatesteket helyezünk el a játszótérnél és a sportpályánál, valamint a Berzsenyi úti házak mögött kijavítjuk a vízelvezetést – mondja Balaicz Zoltán, majd a Batthyány és Kölcsey utca sarkán lévő területről szól, ahol az elmúlt évben már elbontották az ott lévő garázsokat és romos épületeket. A munka azonban folytatódni fog.

 

– A következő feladat itt a Kölcsey utca Batthyány utcára kiforduló szakaszának átépítése és aszfaltozása, valamint az önkormányzati tulajdonba vett terület átalakítása parkolóvá. Erre szükség van a háziorvosi rendelő miatt is. Mindezek következtében átalakul a forgalmi rend is, ugyanis a Kölcsey utcában lakók autóikkal kikanyarodhatnak majd mindkét irányban. Az idén erre a beruházásra 1 millió forintot fordítunk, a munka teljes egészében jövőre fejeződik be.

– Mi várható a Rákóczi utcában? A lakók több kéréssel keresték meg a közelmúltban.

– Ez így igaz. A Rákóczi út Könyök és Kert utca közötti szakaszán az ott lakók kérték, hogy a házuk előtt lévő részen újuljon meg a zöldfelület, és ültessünk fákat, virágokat. Erre az idén sor kerül, egymillió forint áll rendelkezésre, hogy e célunk megvalósuljon. Ha az összegből maradna valamennyi pénz, akkor a Zrínyi-gimnáziummal szembeni szakaszon is folytatjuk a megkezdett munkát. Képeztünk még egy 2 milliós keretet, amelyet belvárosi járdafelújításokra lehetne költeni ott, ahol szükség van rá. A Rákóczi utca 9. számú ház mögött korábban volt egy-két kisebb játszóeszköz a házban lakó gyerekek számára. Ezeket az elmúlt években tönkretették, illetve ellopták. Szeretnénk ide új játszóeszközöket vásárolni. A Szolgáltatóház közelében található egy murvás parkoló, ezt a területet szeretnénk leaszfaltozni.

– Választókerületéhez tartozik a Sportcsarnok és a ZTE- stadion, ez utóbbi beruházás még nem készült el teljes egészében.
 – A stadionnak csak három oldala készült el, az állami támogatás 2003 után nem biztosított további forrást az északi lelátó befejezésére és a klubház belsejének kialakítására. Eddig a televíziós közvetítések alkalmával mindig csak a régi, lerobbant állapotban lévő északi lelátót láthatták a tévét nézők. Most hárommillió forintos ráfordítással kiépítésre kerültek közvetítőállványok az északi lelátón, amit statikailag meg is erősítettek. Remélem – teszi hozzá Balaicz Zoltán -, hogy egyszer majd elkészül a stadion negyedik oldala is. Valóban időszerűvé vált a Sportcsarnok részleges felújítása, ennek első lépése a szakemberek javaslatára a tűz- és érintésvédelmi rekonstrukció, amelyre 7,5 millió forintot fordítunk az idén.

Szintén a sporthoz kapcsolódik, hogy a Városi Sportcentrumban 5 millió forintos keretet biztosítva felújításra kerül a salakos focipálya. Emellett a Vágóhíd utca végén lévő Sportcentrumban elkezdődik az út- és parkolóépítés első üteme 10 millió forintos ráfordítással. Régóta húzódik a súlyemelőterem ügye. A Sportcentrumban lévő épület nagyon rossz állapotban van, és jogos a felvetés, hogy a súlyemelőknek megfelelő körülményeket kell teremteni. Az idén sikerült áthidaló megoldást találni, a Sportcsarnokban alakítunk ki edzőtermet számukra.

 

Balaicz Zoltán utal arra, hogy a választókerületét érintő legnagyobb beruházás a következő években zajlik majd, hiszen várhatóan 2009-ben kezdődik a nagy belvárosi rekonstrukciós program. Ez tartalmazza többek között egy új belső elkerülő út kiépítését a megszűnő vasúti pálya helyén, a Piac tér és környezetének újjáépítését, a Várkör rendezését, valamint a Kazinczy tér teljes felújítását és átalakítását városi főtérré, sétálóutcává… 

Tartalom megosztása: