keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bemutatták a Kisfaludi-katalógust

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bemutatták a Kisfaludi-katalógust

2005 február 04 - péntek
A magyar múzeumok lassan elfoglalják azt a helyüket, ahova az európaiak eljutottak. Már nemcsak a tájegységek, nemzetek, népek hagyományait, tárgyait, emlékeit kell őriznie egy múzeumnak, hanem sok esetben a legfontosabb turisztikai tényezői az adott településnek.” Mindezt dr. Vándor László igazgató mondta a Göcseji Múzeum sajtótájékoztatóján, melyen bemutatták az új Kisfaludi Strobl Zsigmond-katalógust és ismertették az idei terveket.

Tavaly több mint 50 ezer látogatója volt a megyei múzeumnak, a Falumúzeumot pedig közel 35 ezren keresték fel, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. A Deák-kúrián található Deák kiállításra is nemsokára megérkezik a tízezredik látogató, akit ünnepélyes keretek között szeretnének köszönteni. A statisztika is mutatja, népszerű a megyei múzeum, ám ahhoz, hogy igazán látogatóbarátok legyenek, még több anyagi támogatásra lenne szükségük. A propagandához pénz kell, hazánkban sajnos ehhez még nem kapnak elég segítséget a közintézmények – mondta Vándor László. Öröm számukra viszont, hogy rendeződni látszik a Skanzen előtti tér helyzete. Az igazgató bemutatta azokat a terveket, melyek egy komplex fogadóépületet mutatnak. A pályázathoz szükséges öt millió forintos önrészt a megye adja, az építéshez szükséges területet pedig a város ingyen bocsátja az intézmény rendelkezésére. A tervek szerint a közönségfogadó épületben helyet kap majd egy tájjellegű étterem, népművészeti bolt, a többfunkciós nagyteremben nagyobb szabású kiállításokat, előadásokat, konferenciákat rendezhetnek. Emellett a népművészeti egyesület is birtokba veheti majd a műhelyfoglalkozásokra alkalmas termeket. Nagyon fontos még, hogy a város ígéretet tett a szennyvízhálózat kiépítésére, e nélkül ugyanis lehetetlen lenne bármiféle beruházás.

Vándor László elmondta még: a múzeumnak is lételeme a turisztikai információ továbbítása. Ezért a hagyományos rendezvények mellett főleg iskolák számára egy-két napos múzeumlátogató kirándulásokat szerveznek idéntől a megyében. A program keretében többek között a múzeum állandó és időszaki kiállításait, a Skanzent, a Finnugor Néprajzi Parkot, az olajipari múzeumot, a TV tornyot, a Gébárti Kézműves Házat, az Aqua City-t, a kehidakustányi Deák-kúriát, a Balatoni Múzeumot, a Festetics kastélyt, a zalalövői tájházat és romkertet nézhetik meg. Különleges ajánlatuk az Egy napos kirándulás Deák Ferenc nevéhez fűződő emlékhelyen elnevezésű program.
A programtájékoztatót követően Vajda László, a megyei önkormányzat művelődési és idegenforgalmi osztályvezetője mutatta be az új Kisfaludi Strobl Zsigmond életét, munkásságát, műveit prezentáló katalógust. A Nemzeti Kulturális Alap, a Zala Megyei Közgyűlés Kulturális Bizottsága és a Zalaegerszegi Millecentenáriumi Közalapítvány által támogatott kiadvány nagy hiányt pótol, hiszen évtizedek óta senki sem írt hosszabb lélegzetű összefoglaló művet a világszerte ismert szobrászról.  A katalógus fényképeit Mészáros T. László készítette, Mészáros Róbert tördelte és dr. Kostyál László szerkesztette. A művészettörténész bevezető tanulmányában írja: a jobbára klasszicista stílusú szobrászművész értékelése még ma is bizonytalan a művészettörténetben. Mesterségbeli tudása mégis vitathatatlan. Kisfaludi magáról ezt tartotta: „Régi módi művész vagyok, nem absztrakt. Az érthetőséget keresem… Az igazi művészet legnagyobb mestere a természet.” 

Tartalom megosztása: