keresés a weboldalon

Bentlakásos elhelyezés is lesz a fogyatékkal élők új otthonában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bentlakásos elhelyezés is lesz a fogyatékkal élők új otthonában

2011 január 29 - szombat
Jó ütemben halad a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének infrastrukturális fejlesztése. A Gasparich úti, egykori óvoda épületben alakítják ki az új, modern fogyatékos otthont, amely a nappali ellátás mellett immár a bentlakást is lehetővé teszi. A munkálatok menetéről tájékozódott a helyszínen Balaicz Zoltán alpolgármester.

December 10-én indultak el a kivitelezési munkák a Gasparich út 53. szám alatt. Évekkel ezelőtt óvodásoknak adott otthont a ház, szeptembertől a fogyatékkal élők vehetik birtokukba a felújított és átalakított épületet.

– Régi adóssága önkormányzatunknak a fogyatékkal élők ellátási körülményeinek javítása. Évek óta tervezzük növelni a Kis utcai intézmény kapacitását. Adódott egy pályázat, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, melyen 48 millió forintot nyertünk. Igaz, csupán a nappali ellátás infrastrukturális fejlesztését teszi lehetővé ez a pályázat – tájékoztatott Balaicz Zoltán. – Mégis úgy gondoltuk, ha már ideáig sikerült eljutnunk, és át tudjuk költöztetni a Gasparich utcába a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Otthonát, akkor lépnünk kell a szolgáltatás bővítése terén is. Elhatároztuk, hogy a 30 nappali férőhely mellett, további 10 átmeneti és 30 bentlakásos elhelyezésre is lehetőséget teremtünk a házban. A teljes beruházás ily módon 260 millió forintba kerül. A pályázati forrást saját erővel egészítjük ki. Hitelt vesz fel az önkormányzat a fogyatékkal élők és családjaik teljes körű kiszolgálása érdekében. 

Jó ütemben halad a munka az egykori óvodában. Boronyák Pétertől, a kivitelezést végző Nívódom Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, már befejezték a bontásokat, megtörténtek a közműcserék, és most készül a lift, mely az emeletre való feljutást könnyíti meg a lakók számára.

A tervek szerint június 30-áig befejeződnek az építési munkálatok, így nem lesz akadálya annak, hogy szeptemberben immár a Gasparich úton nyissa meg kapuit a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Otthona.

Amint kiköltöztek a fogyatékkal élők a Kis utcából, elindulhat az ottani óvoda felújítása és bővítése. Erre a célra 80 millió forintot nyert pályázati úton a város. A Kis utcai óvodába költöztetik majd át az Ady óvoda kisgyermekeit, így létrejön a város legnagyobb óvodája, mintegy 300 férőhellyel.

F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: